tisdag 20 november 2007

Ordlös onsdag


Torrt, originally uploaded by görel.

Fler bilder hos Nejma i Marocko.

måndag 19 november 2007

Bästa råkosten

Förutom att den är nyttig, vacker och beroendeframkallande god skänker dig denna sallad även ett tillfälle att ge igen för gammal ost på ett diskret sätt (nån gammal oförrätt har du väl som behöver få komma ur kroppen). Salladen ska nämligen stampas! Kålen ska slås sönder så att den blir mjuk och mjäll, och morötter, vitlök, chili och ingefära får göra den sällskap.

För en stor portion till dig själv:
1 bit rödkål eller vitkål
2 morötter
1–2 vitlöksklyftor
1 bit urkärnad röd chilipeppar (en tredjedels pepparfrukt kanske)
1 bit ingefära, 2 x 2 cm
örtsalt
lite raps- eller olivolja

Skär kål och morötter tunt med mandolin. Finhacka vitlök, chili och ingefära. Lägg allt i en skål tillsammans med lite örtsalt och olja. Och så stampa! Tills du är glad och kålen mjuk och fin och allt har gottat ihop sig. Blir en finfin lunch tillsammans med en fläskkotlett, kycklingfilé eller laxfilé.

lördag 17 november 2007

Återbruk

Det har hänt vid ett flertal tillfällen på senare tid att mina brödexperiment inte resulterat i något som familjen eller någon annan mänsklig varelse har funnit ätbart. Jag inser att jag måste tona ner det här med skorpa en aning, nu vet jag hur man får en monumental skorpa som säkert smakar gott men som inte är penetrerbar med blotta tänderna, så det behöver jag inte öva på mer. Jag köper visserligen inte lyxmjöl som Manitoba Cream, men det är ju ändå synd på mjölet.

Men! Baguetter som är hårda som betong eller åtminstone batonger är utmärkta hundleksaker! Tänderna får gymnastik, hunden har roligt och kan äta upp sin leksak sen. Det gör heller inget om leksaken kommer in i huset, det blir smuligt men är inte alls lika läbbigt som märgben.

Lovis med batongbaguette

Så om du skulle råka få över en misslyckad, stenhård lev eller limpa – skänk den till en hund nära dig!

fredag 16 november 2007

Low-carb cheesecake

Min man äter lågkolhydratkost, alltså ungefär Atkins eller South Beach diet och allt vad det heter. Protein och fett är bra, kolhydrater är dåligt, i alla fall snabba kolhydrater. Socker är naturligtvis bannlyst, men även potatis och andra rotfrukter (grönsaker som växer ovanpå marken är OK) plus bröd, mjöl, ris och pasta. Grovt rågbröd går dock bra, och på morgnarna brukar maken baka ett underligt bröd - han blandar kruskakli, ägg och bakpulver i en plastbytta och kör plastbyttan i mikron några minuter. Sen delar han brödet i två skivor och rostar i brödrosten. (Hu!)

Men idag fyller han år och han önskade sig cheesecake. Och det är klart grabben ska ha cheesecake. Med lite inspiration från amerikanska matsajter uppstod denna kaka som hela familjen gillade så mycket att det vara blev en liten bit kvar att fotografera. Observera att mejeriprodukterna inte ska vara några light-varianter, här är det bara fullfeta produkter som gäller.

Pajskal:

400 g mandel och nötter efter tillgång och smak

150 g normalsaltat smör

1 msk Splenda*

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1/2 tsk muskot

rivet skal av 1 citron el. lime


Fyllning:

250 g Kesella gourmet

250 g Philadelphiaost

2 dl creme fraiche

1,5 dl Splenda*

3 ägg

rivet skal av 1 citron el. lime

0,5 dl saft av citron el. lime

1 vaniljstång


*Splenda = sukralos. Kan bytas ut mot samma mängd socker eller annat sötningsmedel i en mängd som motsvarar denna mängd i socker.


 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Mixa mandel och nötter så finfördelat som möjligt. Tillsätt Splenda, kryddor och citronskal och blanda genom att mixa lite till. Smält smöret. Blanda smör och mandel-/nötmixen. Tryck ut blandningen i en rund pajform och ställ in i kylen så länge.
 3. Mixa Kesella, Philadelphiaost, creme fraiche, Splenda, ägg, citronskal, citronsaft och urskrapade vaniljfrön. Häll blandningen i pajskalet.
 4. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna och servera med bär och ev. vispad grädde.

Eskil – vill inte vara med och bestämma

När han i Ekot idag ställs inför uppgiften att köttdjursuppfödningen står för 18 % av utsläppet av växthusgaser säger jordbruksminister Eskil Erlandsson att han inte vill lägga sig i vad folk äter. I stället ska man invänta att nya foder som leder till mindre metanutsläpp tas fram.

Tja, ministrarna kanske inte ska bestämma så mycket? Finansministern behöver väl inte lägga sig i om vi betalar skatt eller inte? Där tycks det ju redan finnas en generöst tilltagen gråzon. Det får mig att fundera på vad motsatsen till ministerstyre är? Alltså en minister som inte styr alls, vad kallas det?

Nu ska jag inte vara rabiat, det är skillnad på bilar och kor såtillvida att korna inte äter fossilt material utan "färsk" biomassa, och det går säkert också att förändra fodret så att problemet minskar till viss del.

Fodertillverkningen är i sig ett miljöproblem när konstgödsel används och eftersom det till stor del består av importerat sojamjöl och vegetabiliska oljor. Sojabönorna odlas och transporteras på mark som röjts från regnskog eller annan vegetation och ska sen transporteras långa vägar innan det kommer fram till foderbingen. Fodret påverkar även kvaliteten och näringsinnehållet hos köttet – kor som enbart betar gräs har exempelvis bättre kvot av omega-3/omega-6-fettsyror. Men när korna äter mer grovfoder som vid KRAV-godkänd uppfödning genereras mer metangas – det finns helt enkelt inget alternativ som är bäst på allt.

Det är inte lätt att veta hur man bäst ska göra. I vår familj gillar vi visserligen grönsaker, men kommer nog aldrig att bli renodlade vegeterianer. Däremot känns det ganska självklart att dra ner på nötköttet och i stället lite oftare välja kött från gris, får, höns (bättre foderomvandlare), fisk eller svamp/quorn/bönor/baljväxter. Det är faktiskt ingen uppoffring alls! Hörru Eskil, skulle inte du kunna tänka dig att åtminstone föra ett resonemang om saken? Det skulle i alla fall ge intrycket av att du har tänkt på problemet, att du bryr dig liksom.

Några länkar som dök upp under googlandet (har inte läst dem själv än):
Nya aktörer på världsmarknaden: Global marknadsöversikt för jordbruksprodukter (Jordbruksverket)
rättvismat.nu

Växande marknad: Försäljning, volymer& trender för ekologisk mat EKOLOGISKA LANTBRUKARNA 2006
klimathotet.net
Jämförande studie på miljöverkan från ekologiskt och konventionellt producerade livsmedel med avseende på växthuseffekt och övergödning (KOnsumentföreningen STockholm)
Lantbruket & konkurrenskraften (Livsmedelsekonomiska institutet)

tisdag 13 november 2007

Ordlös onsdag


Livsmedelsaffären Framåt, originally uploaded by görel.

Fler bilder hos Nejma i Marocko.

måndag 12 november 2007

Ingen ursäkt

En av mina favoritbutiker i Uppsala bygger ut och kommer att få dubbelt så stor yta. Häromdagen stack jag in för att kolla hur långt de hade kommit och om de hade något bra ekokött, de brukar vara rätt välsorterade. Och blev väldigt glad när jag såg att de hade ännu mer än vanligt och jag kunde släpa hem följande till grottan (det är bara det översta lagret som syns):


 • Fläskkotlett i bit* 89 kr/kg
 • Älgfärs 89 kr/kg
 • Lammstek i skivor** 99 kr/kg (Finfina bitar! Köpte flera paket!)
 • Lammgrytbitar** 39 kr/kg (Finfina bitar! Köpte flera paket!)
 • Kalvstek 99 kr/kg
 • Skinkschnitzel* 109 kr/kg
 • Bogbladskotletter m. ben* 49 kr/kg
 • Rimmad bog i bit u. ben*** 65 kr/kg
* Glad Gris, utegrisar uppfödda i Uppland
** Svenskt lamm (fattas bara annat!)
*** Vendelgris, flera uppfödare i samverkan i Uppland, många av dem ekofoder + utegrisar men inte alla, därför kan de inte sätta någon sådan märkning på köttet.

Med det här utbudet och de priserna finns det faktiskt ingen ursäkt alls att inte köpa ekokött, eller egentligen etiskt godtagbart kött. Kalvköttet ovan är väl enda undantaget, men så här års är det väl att betrakta som biprodukt till mjölkproduktionen , och den kan vi väl knappast vara utan.

Den lilla extrapeng som det kostar att välja ekokött (och dit räknar jag lite slarvigt även lamm och vilt) kan man spara in genom att byta ut köttet mot t.ex. bönor eller linser ibland. Eller genom att köpa lite mindre kött och fylla upp tallriken med mumsiga grönsaker. Begrunda också att ekoköttet ofta är av mycket bättre kvalitet än det sega skräpkött som slumpas ut till helgerna.

Vad väljer du:
1) 100 g skinkstek från en gris som har fått använda sina muskler
2) 200 g skinkstek från en gris som knappt har rört sig
3) 300 g delikata linsbiffar

För mig är det viktigare att djuren har haft det bra än att de har fått ekologiskt foder även om det förstås är bra också. Särskilt grisuppfödningen tycker jag är hårresande eftersom grisar har så starka drifter och komplexa beteenden som inte alls kan komma till uttryck i de trånga, bullriga och mörka svinstallarna. Det är helt enkelt inte försvarbart och det här borde egentligen kallas – köttodling!

Man ska nog logga ut ett tag när ...


Vad är det här för programvara? Är det ett spel, eller?

"Lätt att installera", hmm det är ju bra.
... Självhäftande tejp ??


Ridå.


onsdag 7 november 2007

Ordlös onsdag


Vinterstig, originally uploaded by görel.

Fler bilder hos Nejma i Marocko.

tisdag 6 november 2007

Anonyma Skafferister

Anna som annars sitter Längst in i skafferiet har varit i Italien och uppenbarligen släpat med sig 5 extra resväskor hem. Den kvinnan behöver nog genomföra en avsevärd utökning av skafferiutrymmet.

Tänk att somliga alltid ska överdriva, jag har verkligen ingen som helst förståelse för sådant här beteende. Pfst, OK då, jag är avundsjuk, jag vill också ha allt det där i mitt skafferi. Hade jag varit i Italien hade jag kanske inte haft PRECIS lika mycket saker med mig, men förmodligen nästan. Jag vet ju hur resväskan brukar bågna när vi kommer från USA.

Min samling av kryddor börjar svämma över alla bräddar, sen jag började matblogga har sortimentet vuxit astronomiskt, och mest är det Lisas fel. Kryddorna ligger i påsar, korgar, lådor, burkar, på hyllor, på bordet och köksbänken eftersom de inte får plats nån annanstans.

Så det är bara att erkänna, jag är också en skafferist. Hej Anna!

söndag 4 november 2007

Långsam mat

Mat som får ta tid, t.ex. långkok och surdegsbröd, är i ropet. Eller också är det jag som har snöat in på det extra mycket just nu. Men på taffel.se, eller rättare sagt, i det första nyhetsbrevet som föregår lanseringen, har man just långkok som tema: Långa kok för korta dagar. Bakom taffel.se står bl.a. några välbekanta favoritbloggare plus några till: Isobel Hadley-Kamptz, Henrik Francke, Lisa Förare Winbladh, Jens Linder, Margit Richert, Anna Sjögren, Malin Sandström och Johan Swanljung. Idel duktiga skribenter och matnördar – jag ser fram emot lanseringen nu i november. Anmäl dig till nyhetsbrevet på taffel.se om du inte redan gjort det!

Och just får-i-kål gjorde vi igår. Jag följde Lisas länk till svt.se och gjorde sen snällt som hon sa, lade till senapsfrön och väntade med kryddorna till på slutet. Till råga på allt körde jag grytan extra långsamt i ugnen – och det är nästan svårt att fatta hur nåt så enkelt kan bli så gott, jag menar det är ju i princip bara lammkött och vitkål. För en gångs skull var alla i familjen helnöjda, inklusive kräsna tonåringar med olika mat-hangups samt Atkins-ätande make. Husdjuren satt i givakt runt matbordet.

Långkok kan ju upplevas som präktigt och som nåt som går fetbort för småbarnsfamiljer, för hur ska man ha tid med långkok när båda jobbar heltid och man ska hämta barn på dagis. Svaret är egentligen en fråga, har du tid att INTE göra långkok? Det handlar bara om planering, låt grytan gå på spisen eller ugnen kvällen före. Fatta vilken känsla att komma hem och maten redan i princip är klar! Det är bara att ta in grytan från balkongen eller farstubron* och värma på spisen. Strunta i potatisen och servera bröd till. Knappt nån disk blir det heller – mer tid för barnen medan de är vakna.

Här är det superenkla receptet:

 1. 1,5 kg grytbitar av svenskt lamm
 2. 1 litet vitkålshuvud
 3. 4-5 dl vatten
 4. 1,5 msk örtsalt
 5. 1,5 tsk brunt senapsfrö
 6. svartpeppar
 7. persilja eller dill (jag tog torkad dill)

Skär ev. bort det synliga fettet från grytbitarna (jag gör det eftersom jag inte gillar inte smaken av fårfett) och lägg dem i en stor gryta som får plats i ugnen (om inte locket får plats går det bra med al-folie). Skär vitkålen i klyftor och varva med köttet tillsammans med salt och senapsfrön. Häll på vattnet och sätt på lock. Sätt in i 150 grader varm ugn och låt stå i ca fyra timmar. Kolla under tiden att det inte kokar torrt, fyll på med lite vatten om det behövs. När det återstår en halvtimme, tillsätt peppar och persilja eller dill. Ät med gott bröd** till som man kan doppa i spadet.

*Just nu är det perfekt skafferiväder, åtminstone i södra Sverige. Suveränt att kunna ställa ut hela grytan på kylning så fort den är klar och låta den stå där tills nästa dag. Se bara till att hunden/katten/räven/kråkan inte kommer åt stjäla maten för dig.

**T.ex. surdegsbröd!


Katten Zingo

Jag testar ett bloggverktyg som heter BlogJet som verkar väldigt smidigt och lättanvänt, men det tycks inte vara helt lätt att posta bilder till Blogger. Kanske det går bra med enbart länkar: knasiga katten Zingo* får agera försöksdjur.

* Zingo har, liksom hunden Lovis, inte alla kakor i burken.

Ett roligt svin i Isprinsessan

Igår var det premiär på filmatiseringen av Camilla Läckbergs Isprinsessan. Jag har inte läst nån av Läckbergs böcker, delvis p.g.a. den höga hype-faktorn, sen blev jag ännu lite mer avskräckt efter Maria Edströms sågande av senaste boken Tyskungen. Men en timmes tv-tittande kan jag gärna investera, och det är i alla fall oftast bättre att se filmen innan man läser boken.

Så hur var det då? Bitvis väääldigt långsamt tyckte vi, lite trevande rollprestationer av f.f.a.
Elisabeth Carlsson och lite ojämn på flera sätt, men med ett lysande undantag. Göran Ragnerstam. Den karln kan spela svin, jubelarslen och psykopater som ingen annan och vi låg dubbelvikta av skratt flera gånger. Egentligen var han väl lite för bra, det blev aningen för komiskt på bekostnad av trovärdigheten.

Storyn: det som först tycktes vara ett självmord visade sig vara ett mord. Huvudpersonens barndomsväninna hittas död i ett badkar med handpulsådrorna avskurna. Vid obduktionen visade hon sig vara gravid vilket hennes man inte kände till. Den lokala, lätt nedsupna konstnären hade något slags relation till den döda men oklart hur. Fortsättning följer nästa vecka. Känns inte det här igen på något sätt? Har vi inte läst/sett något liknande förut? Jag har kanske bara jobbat för mycket på sistone och är lite grinig, men det här känns inte särskilt originellt.

Men miljön är fin, var nu Fjällbacka ligger? Och lite spännande är det, jag har ju inte läst boken. Jag ska absolut se nästa avsnitt också, så får vi se om det tar sig.

- Just det, den prilliga tanten med kakorna och juldillet höll jag ju på att glömma! Hon fick andra pris efter Ragnerstam som kvällens behållning.Uppdatering: Jag måste erkänna att jag tog fel på skådis först - jag fick för mig att Ragnerstam var Lennart Jähkel - men jag ursäktar mig med att Jähkel också förmodligen hade gjort en rackarns bra praktidiot till kommissarie.

torsdag 1 november 2007

Pumpakaka

Igår var det Halloween (om man utgår från angloamerikansk tideräkning) och även om vi inte karvade någon pumpalykta i år eller gjorde något annat halloweenskt tyckte jag vi behövde en pumpakaka, och var letar man efter recept på pumpakaka om inte bland amerikanska recept? Det tog mig ca 1 minut att hitta ett recept på allrecipes.com som naturligtvis hade Halloween-special. På den här sajten liksom på många andra kan folk lämna omdömen som kan vara riktigt värdefulla, och just det här receptet höjdes till skyarna av flera stycken. Och resultatet blev bra! Kryddig och god, mums med en klick grädde eller vaniljglass.

Ursprungsreceptet utgår från pumpapuré på burk, vet inte om det finns att köpa i Sverige, men det är lätt att göra själv. Jag köpte en bit pumpa av sorten Muscat (bördig från Frankrike), skar bort kanterna, tärnade köttet (2 cm stora tärningar) och körde tillsammans med en liten skvätt vatten i mikron 5–6 minuter på full effekt, hällde av och körde de mjuka bitarna till puré i mixer.

Pumpakaka

INGREDIENSER:

2,4 dl neutral olja, t.ex. raps
3 ägg
435 g pumpapuré från burk eller hemgjord
1 tsk vaniljextrakt eller äkta vaniljpulver
500 g socker
300 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen muskot
1 tsk malen kryddpeppar

1 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
2 krm salt
1–2 dl hackade nötter
Ev. 1–2 dl gula eller gröna russin

GÖR SÅ HÄR:

 1. Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en vanlig 24 cm rund kakform.
 2. Vispa ihop ägg, puréad pumpa och vanilj.
 3. Sikta ihop mjöl, socker, bikarbonat, alla kryddor plus salt och eventuella russin. Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen och lägg till hackade nötter. Häll i formen.
 4. Baka i en timme eller tills kakan är torr eller nästan torr inuti. Låt svalna i formen i 5 minuter, lägg sedan upp den på ett fat och pudra lite florsocker över.


Uppsnappat från <http://allrecipes.com/Recipe-Tools/Print/PrintFull.aspx?RecipeID=9304&servings=16&metric=true>