lördag 10 april 2010

Vegansk citronkladdkaka

På engelska skulle man kanske kalla den här kakan ”blondie” till skillnad från brownie, eftersom den inte innehåller kakao eller choklad.

Min yngsta dotter som är anime-/manganörd är med och arrangerar Uppcon, dvs. det årliga anime-/mangakonventet i Uppsala. Hennes jobb i år utgjordes av cafeteriatjänstgöring med tillhörande bakning, men efter att ha bakat ett oräkneligt antal kakor ville hon ha hjälp med de sista kakorna, och en bakglad mamma säger väl inte nej därtill? Jag fick receptet men skulle inte känna mig tvungen att göra dem veganska, men eftersom jag hade mjölkfria ingredienser hemma gjorde jag det ändå.

Jag tredubblade receptet och fördelade smeten i fyra runda aluminiumformar av engångstyp, de blev mycket lyckade – perfekt konsistens och smak. Mycket uppskattat! Sen tänkte jag upprepa framgången, fast nu med en sats och ”riktiga” ingredienser, dvs. smör och grädde från ko – men det blev totalt misslyckat! Smöret lade sig ovanpå i en sjö, och kakan blev bara delvis gräddad i knäckliknande öar i botten. Totalt obegripligt. Och jag kollade verkligen att jag hade använt rätt mängder. Hur skumt som helst!

Men OK, det är väl finfint att ha en bra vegansk kaka på lut?

Ingredienser
150 g mjölkfritt margarin
2 msk sirap
3,5 dl socker
1 nypa salt
3 dl mjöl
1 dl havregrädde
rivet skal av en ekologisk citron
1–3 msk saft av ekologisk citron

Gör så här
Blanda socker, salt och mjöl (sikta ev. mjölet). Smält smöret, blanda i sirap, havregrädde, citronskal och 1 msk citronsaft. Blanda ner socker-/mjölblandningen i smörblandningen, rör försiktigt tills allt är ordentligt blandat. Smaka av, tillsätt ev. mer citron. Häll/bred ut i smörad och bröad form. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader, tills kakan har fått lite färg men fortfarande är ganska lös i mitten.

Kakan måste svalna helt innan den skärs upp.

Dumt nog tog jag ingen bild av kakorna, men jag kompletterar med bild så småningom när jag gjort kakan igen!

Mera fåglar

Tranorna har fått sällskap av sångsvanar och något slags änder gäss, kanske grågäss (tack Mian):

Lokalt djurliv-01

Även rådjuren tittade fram ur skogsbrynet på denna promenad:

Lokalt djurliv-02

Under vintern har de mest synts till i skymningen på det ställe där mjölkbonden lastar ensilage och fodertillskott till korna, han spiller alltid lite vilket rådjuren tar hand om. Som mest har jag sett 18 djur där samtidigt.

Det var en riktigt grå dag igår och mitt objektiv är inte särskilt ljusstarkt, då blir kvaliteten därefter. Jag hade faktiskt tänkt att sälja teleobjektivet eftersom jag aldrig använde det, men det är ju faktiskt lite kul att plåta lite på håll.

torsdag 8 april 2010

Tranan har landat

Det är tydligen fullt vid Hornborgasjön, så en flock tranor har landat i närheten av mig, i Vendel i Norduppland. De har varit där några dagar nu. Förmodligen hittar de mat på åkern. De trumpetar ljudligt när jag går förbi med hunden, som dock hellre jagar grannskapets katter än tranor.

Uppdatering: En granne upplyste mig just om att tranorna brukar dyka upp (ner) på den här åkern varje år, men det är ovanligt att de stannar så länge som de har gjort i år.

Tranor-05 Tranor-06  Tranor-01 Tranor-02 Tranor-03 Tranor-04      Tranor-07

Som sagt är hunden mer intresserad av katter än fåglar. En av grannskapets katter hamnade här efter en kortare jakt:

Lokal katt-01