
Lovis vill ha äpple, originally uploaded by görel.
Min första ordlösa onsdag – fler bilder hos Nejma i Marocko.
Men jag blev rejält nyfiken och förvånad när jag såg den på Coop Forum häromdagen. Var det något nytt eller hade jag bara inte lagt märke till dem förut? Tre frukter följde med hem. De ser ut som ovanligt fula äpplen utanpå och som ovanligt stenhårda päron inuti – och smaken då? Efter tuggande på varsin liten bit rå kvitten kan vi skriva under på utsagan om att den inte ska ätas otillagad – väldigt strävt (typ surt sandpapper) men man kan ana en trevlig fruktighet och arom. Men efter att ha kokat den är vi helsålda – en mjuk, aromatisk smak av äpple, päron och något mer – kanske aprikos?
Kvitten tillhör, liksom rosenkvitten, familjen rosväxter. Denna familj är stor och innefattar också så vitt skilda släkten som aplar (äpplen), päron, smultron, daggkåpor, älggräs m.fl. Kvitten bildar ett eget släkte, Cydonia, med en enda art. Kvittenträdet härstammar från Asien och kan där bli 8 m högt. I Sverige är arten bara härdig längst söderut och kan där bli upp till 5–6 m hög. Kvitten heter quince på engelska, Quitte på tyska, coings på franska och membrillo på spanska. På Recepthjälpen fanns lite mer info samt näringsfakta.
Så godnatt på er, vi ses en annan dag!
Uppdatering:Visst ja - man skulle ju skicka vidare också, till SJU personer, jistanes. Jag nöjer mig faktiskt med tre stycken som får känna sig extra utvalda: Åsa, Miss Gillette och Pipopp.
2 rejäla kakor
INGREDIENSER
GÖR SÅ HÄR
Uppsnappat från <http://allrecipes.com/Recipe/Pineapple-Zucchini-Loaf/Detail.aspx>
Äsch, har jobb över öronen, men kände att jag ville posta nånting, det är i alla fall fredag. Parallellt med jobbet experimenteras det dock en del med surdeg, försöker få igång en vetesur med äpple enligt Hedh men det går inget vidare. Rågsurdegen a'la Matälskaren gick dock kanonbra - den har jag bakat på flera gånger redan. Men jag ger mig inte, jag ska få fart på en vetesur - jag måste t.ex. bara prova att göra surdegskanelbullar eller andra söta bullar - kan det bli annat än gott? OK, intressant, då?
Uppdatering: Vetesurdegen ÄR igång såg jag nu - hurra! Då blir det vetebak i helgen.