onsdag 31 oktober 2007
söndag 28 oktober 2007
Kvittenmarmelad
- det är höst och därmed kvittensäsong
- detta är första hösten som jag läser matbloggar.
Men jag blev rejält nyfiken och förvånad när jag såg den på Coop Forum häromdagen. Var det något nytt eller hade jag bara inte lagt märke till dem förut? Tre frukter följde med hem. De ser ut som ovanligt fula äpplen utanpå och som ovanligt stenhårda päron inuti – och smaken då? Efter tuggande på varsin liten bit rå kvitten kan vi skriva under på utsagan om att den inte ska ätas otillagad – väldigt strävt (typ surt sandpapper) men man kan ana en trevlig fruktighet och arom. Men efter att ha kokat den är vi helsålda – en mjuk, aromatisk smak av äpple, päron och något mer – kanske aprikos?
Kvitten tillhör, liksom rosenkvitten, familjen rosväxter. Denna familj är stor och innefattar också så vitt skilda släkten som aplar (äpplen), päron, smultron, daggkåpor, älggräs m.fl. Kvitten bildar ett eget släkte, Cydonia, med en enda art. Kvittenträdet härstammar från Asien och kan där bli 8 m högt. I Sverige är arten bara härdig längst söderut och kan där bli upp till 5–6 m hög. Kvitten heter quince på engelska, Quitte på tyska, coings på franska och membrillo på spanska. På Recepthjälpen fanns lite mer info samt näringsfakta.
Enligt en amerikansk trädgårdssida var marmelad ursprungligen en sylt på kvitten som fick sitt namn efter det portugisiska namnet på kvitten, marmelo.Kvittenmarmelad
(eller kanske det borde heta sylt?)
1 kg kvitten (3–4 st)
300–400 g socker
bottenskyla vatten (kanske 1 dl)
Skala frukterna och dela dem i åttondelar så att det stora kärnhuset går lätt att skära bort. Dela i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på lite vatten i botten så att frukten inte bränns vid. Sjud på låg värme tills frukten är halvmjuk – kolla under tiden så att det inte kokar torrt, fyll på med ytterligare lite vatten om det behövs. Tillsätt sockret och koka ytterligare 10–15 minuter eller tills frukten är helt mjuk. Kolla gärna med marmeladprovet, dvs. ta en sked fruktmassa och lägg på en kall tallrik. Dra med fingret genom massan som då ska delas sig och inte flyta ihop.
Det lär ska finnas mycket pektin i kvitten, och det verkar stämma med tanke på konsistensen på marmeladen/sylten. Däremot har jag ingen aning om hur pass hållbar den är – med tanke på hur god den är kanske det dock inte är något större problem. Hur gott som helst på rostat bröd, eller ännu hellre på baguetterna som jag bakade enligt Martins metod!
Här är några fler kvittenrecept:
Kvitten eller äppelhalvor med rosmarin och pinjenötstäcke och äppel, rom och limesås från Ilva/Aglio e olio
Pistagepaj med kvitten och lagersmak från Ilva igen
Kvittenpaj från Annette/I mitt franska kök
Persiskt ris med kvitten (plus en massa bonusinfo om riskokning) från Jessika/Tankar om matlagning, blommor och livet
Fisk med kvitten från Coop
Gittans äppelchutney med kvitten och curry från Tasteline
Kvittengelé från Karin/Ett öppet fönster
Quitten-Käsekuchen från Franz/Einfachköstlich
Quince Paste (ska vara fantastiskt till Manchego-ost) från Delicious Days
Quince jelly från allrecipes.com
torsdag 25 oktober 2007
En utmaning
- Tiden och jag har ett förhållande som inte alltid är lyckligt. Man skulle kunna uttrycka det som att vi har olika syn på det här med att ge och ta – jag tycker ofta att Tiden är ganska snål och inte gärna släpper efter, medan Tiden å sin sida anser sig vara alltför lättsinnigt och oansvarigt behandlad – Tiden gillar inte att bli tagen för given helt enkelt.
- Jag är vänsterskytt. Jag siktar alltså med vänster öga i stället för höger vilket gör det en smula obekvämt eftersom jag är högerhänt och således starkast i höger arm. Nu har jag aldrig skjutit med något annat än luftgevär, och det var hemskt länge sen, så detta utgör inget större hinder i min vardag. Lustigt nog är jag också vänsterskytt när det gäller kameror, vilket på sjuttitalet hindrade mig från att köpa en Canon eftersom alla Canon då hade en framdragningsspak som stack ut lite och petade mig i höger öga. (Jag köpte en Nikkormat i stället.)
- Vad gäller telefoner är jag dock strikt högertelefonerare, det är stört omöjligt för mig att prata med telefonen mot vänster öra. Det kan bli lite besvärligt eftersom jag lätt får vaxproppar i högerörat. Med tiden blir det således allt svårare att höra vad folk säger tills jag slutligen utför en utrensningsaktion och allt blir kristallklart och jag måste be folk att sluta skrika.
- Jag kan bli tokig på åtsittande kläder och armbandsklockor, för att inte tala om sådana där plagg med remmar och hyskor och hakar som tjejer har. Därför är det så rackarns bra att ha kontoret hemma – för se, jag kan jobba i pyjamas, jag!
- Jag dricker två liter grönt te varje dag – inte för att det är nyttigt, men det är ju ett väldigt lyckligt sammanträffande.
- Jag är pälsdjursallergiker, ändå finns i vårt hushåll en stor hund, fyra katter och en råtta. Till viss del har det bara blivit som det har blivit, men när det gäller hunden gick jag faktiskt och testade mig för hundallergi innan vi skulle skaffa hund eftersom jag var allergisk mot katter. Hundar och katter är ju ganska olika biologiskt, många kattallergiker tål hundar, och jag var nog ganska övertygad om jag skulle bli frikänd på hundfronten. Det blev jag alltså inte – men köpte hund ändå. En stor hund dessutom, i 50-kilosklassen. I rest my case.
- Slutligen tillbringar jag på tok för mycket tid framför datorn – och se, klockan är över tolv redan! (Se punkt 1. ovan.)
Så godnatt på er, vi ses en annan dag!
Uppdatering:Visst ja - man skulle ju skicka vidare också, till SJU personer, jistanes. Jag nöjer mig faktiskt med tre stycken som får känna sig extra utvalda: Åsa, Miss Gillette och Pipopp.
tisdag 16 oktober 2007
En zucchinikaka till kören och Helena
På torsdag ska jag baka igen åt kören – jag hoppas att jag är klar med mitt megajobb då. (Jag jobbar till exempel stenhårt just nu – termerna processas i bakhuvudet samtidigt som jag skriver det här inlägget.)
Jag har ingen bild men jag lovar att kakorna har ett fördelaktigt utseende (det blir nämligen två).
2 rejäla kakor
INGREDIENSER
- 3 ägg
- 2,4 dl matolja, t.ex. mild rapsolja
- 4,7 dl/400 g socker
- 2 tsk vaniljextrakt eller äkta vaniljsocker
- 4,7 dl/250 g riven zucchini (behöver inte skalas)
- 2,4 dl/240 g krossad ananas (något avrunnen)
- 7 dl/375 g vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,25 tsk bakpulver
- 1,5 tsk malen kanel
- 0,75 tsk malen muskot
- 2,4 dl/145 g russin
- 2 dl grovhackade nötter (t.ex. valnötter, pistaschnötter, hasselnötter och/eller sötmandel)
GÖR SÅ HÄR
- Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa två avlånga 2-litersformar.
- Vispa ägg, olja, socker och vanilj till en fluffig smet.
- Tillsätt zucchini, ananas och nötter till äggblandningen.
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem. Blanda allt väl.
- Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna i en timme eller tills de är torra inuti (kolla med en tandpetare).
- Låt kakorna vila i formarna i 10 minuter, ta sedan ut dem och låt svalna på galler.
Uppsnappat från <http://allrecipes.com/Recipe/Pineapple-Zucchini-Loaf/Detail.aspx>
måndag 15 oktober 2007
Ceasar non supra grammáticos
Fit semper témpore peior homo. Nihil est ab omni parte beatum ... dira necéssitas.
In caducum paríetem nos inclinávimus! Naturam expellas furca, tamen usque recurret naturalia – mórtui vivos docent.
Pulvis et umbra sumus? Stultorum infinitus est númerus...! Hmm – calumniare audacter; semper áliquid harete.
Ite, missa est. Dixi.
Jag kan blogga på latin i fortsättningen! Idag fick jag nämligen Ebbe Vilborgs Latinska citat, sorry, dictum et scriptum latine, i brevlådan eftersom jag prenumererar på Språktidningen.
Pax!
Blog action day - vår miljö
Verksamheten var på väg att tyna bort för några år sedan, men har nu vuxit sig större än någonsin. Den ökade efterfrågan måste väl vara ett mått på medvetandegraden hos Uppsalaborna i alla fall!
lördag 13 oktober 2007
Surdegsvaniljbullar
Det är bara sonen hemma av de familjemedlemmar som äter bullar men av honom fick de högsta betyg. Recept kommer senare ... ingen jäst som sagt men eftersom vetesurdegen var lite trög använde jag fint vetemjöl som innehåller bakpulver för att hjälpa till lite i ugnen. Var det fusk? Nästa gång provar jag med vanligt mjöl.
kan nog vidareutvecklas.
fredag 12 oktober 2007
Någon har trampat på det skrivna ordet?
Äsch, har jobb över öronen, men kände att jag ville posta nånting, det är i alla fall fredag. Parallellt med jobbet experimenteras det dock en del med surdeg, försöker få igång en vetesur med äpple enligt Hedh men det går inget vidare. Rågsurdegen a'la Matälskaren gick dock kanonbra - den har jag bakat på flera gånger redan. Men jag ger mig inte, jag ska få fart på en vetesur - jag måste t.ex. bara prova att göra surdegskanelbullar eller andra söta bullar - kan det bli annat än gott? OK, intressant, då?
Uppdatering: Vetesurdegen ÄR igång såg jag nu - hurra! Då blir det vetebak i helgen.