lördag 10 april 2010

Vegansk citronkladdkaka

På engelska skulle man kanske kalla den här kakan ”blondie” till skillnad från brownie, eftersom den inte innehåller kakao eller choklad.

Min yngsta dotter som är anime-/manganörd är med och arrangerar Uppcon, dvs. det årliga anime-/mangakonventet i Uppsala. Hennes jobb i år utgjordes av cafeteriatjänstgöring med tillhörande bakning, men efter att ha bakat ett oräkneligt antal kakor ville hon ha hjälp med de sista kakorna, och en bakglad mamma säger väl inte nej därtill? Jag fick receptet men skulle inte känna mig tvungen att göra dem veganska, men eftersom jag hade mjölkfria ingredienser hemma gjorde jag det ändå.

Jag tredubblade receptet och fördelade smeten i fyra runda aluminiumformar av engångstyp, de blev mycket lyckade – perfekt konsistens och smak. Mycket uppskattat! Sen tänkte jag upprepa framgången, fast nu med en sats och ”riktiga” ingredienser, dvs. smör och grädde från ko – men det blev totalt misslyckat! Smöret lade sig ovanpå i en sjö, och kakan blev bara delvis gräddad i knäckliknande öar i botten. Totalt obegripligt. Och jag kollade verkligen att jag hade använt rätt mängder. Hur skumt som helst!

Men OK, det är väl finfint att ha en bra vegansk kaka på lut?

Ingredienser
150 g mjölkfritt margarin
2 msk sirap
3,5 dl socker
1 nypa salt
3 dl mjöl
1 dl havregrädde
rivet skal av en ekologisk citron
1–3 msk saft av ekologisk citron

Gör så här
Blanda socker, salt och mjöl (sikta ev. mjölet). Smält smöret, blanda i sirap, havregrädde, citronskal och 1 msk citronsaft. Blanda ner socker-/mjölblandningen i smörblandningen, rör försiktigt tills allt är ordentligt blandat. Smaka av, tillsätt ev. mer citron. Häll/bred ut i smörad och bröad form. Grädda i ca 20 minuter i 175 grader, tills kakan har fått lite färg men fortfarande är ganska lös i mitten.

Kakan måste svalna helt innan den skärs upp.

Dumt nog tog jag ingen bild av kakorna, men jag kompletterar med bild så småningom när jag gjort kakan igen!

3 kommentarer:

Kersti sa...

Ett vaganrecept är toppen att få. En av min äldsta dotters vänner är vegan, tänkte övveraska honom med kakan. Kan man frysa den tro?

görel sa...

Jag har inte provat, men jag skulle tro att det går bra!

Vid det här laget har jag bakat kakan flera gånger och den har alltid blivit lika bra. Ett riktigt pangrecept som jag är glad att jag fick!

mrsam sa...

Sightline Payments Kirk SanfordbaccaratI just wanna be rolling with you.