onsdag 25 juni 2008

Nero Africa

Är namnet på min baksten - svart granit från Afrika. Äntligen! Den passar perfekt. Det tar längre tid att värma upp ugnen med stenen i, men i gengäld håller den sig varm längre. Man ska nog försöka samordna baksessionerna.

Förstlingsbullar med bakstenen
Allra första brödbullarna! Sproing säger det i bullen när den kommer på stenen! 

IMG_7146
De här bröden brukar inte alls se ut som ballonger.

Om man bakar småbullar kan man lägga på dem ett bakplåtspapper och skjutsa in papperet med hjälp av en plåt. Men det vore ju trevligt med en brödspade. Det får bli en sån också så småningom.

8 kommentarer:

Ö-Helena sa...

Vad coolt! Till och med jag blir nästan sugen på att baka bröd. Egentligen är jag ju inte alls intresserad av brödbakning, men jag är desto mer intresserad av intressanta prylar :)

görel sa...

Jamen eller hur, det har verkligen blivit en skjuts i vårt kök med assistent OCH baksten! Pizzor har vi också gjort med stor framgång.

Åsa sa...

Cooooolt! Haha, jag hann ju tänka coolt innan jag klickade mig till kommentarerna och såg att ö-helena oxå tycker så :) En brödspade är absolut nästa köksprylen du behöver!
Men vad gör du med stenen? Är den i ugnen hela tiden? Tar det lång tid för den att svalna? Kan du ställa ut den tro? Här skulle väl jag smälta ner hela köksgolvet och göra brännmärken på skåpsdörrarna om jag hade en sådan :\

görel sa...

Coolt var ordet! Stenen är dock inte cool utan hot, den får stanna kvar i ugnen tills den har svalnat. Än har jag inte råkat ut för att det blir krock, dvs. att jag skulle behöva få plats med nåt stort alldeles efter att jag har bakat bröd och därför behöver ta ut stenen, men jag kan ju ställa ut den på stentrappan. I ett lägenhetskök borde man väl annars kunna fixa med några udda klinkerplattor på golvet eller nåt?

Ninni sa...

En baksten, det vill jag ha!! Jag älskar att baka bröd och har länge drömt om ett hus med en gammal bakugn men det verkar ju betydligt lättare och billigare att köpa en sten till ugnen. Varför har jag inte tänkt på det??
Spelar tjockleken nån roll?
Roligt att du hittat till mig, då fann jag dig. Jag återkommer säkert:-)

görel sa...

Hej Ninni! Jag vet inte om det finns någon optimal tjocklek, min är 20 mm vilket kändes ganska lagom. Är den för tunn magasinerar den inte lika mycket värme (och kanske spricker lättare?), och är den tjock blir den så tung, man ska ju kunna hantera den.

Om du gillar att baka bröd, har du hittat till Pain de Martin? Annars är det en jättetrevlig blogg med massor va bra tips.

Kersti sa...

En sån vill jag också ha. Måste det vara någon speciell sorts sten?

görel sa...

Kersti, jag vet faktiskt inte! Jag försökte googla och leta på annat sätt innan jag köpte stenen, och det verkar som de flesta använder granit, men jag har också sett kalksten. Jag vet inte hur de skiljer sig åt när det gäller egenskaper!