Det finns massor av recept på flädersaft, men det här är det allra bästa enligt min mening, den blir stark och god och det blir mycket saft. Det ska vara inte mindre än 100 klasar, i vissa fjösiga mesrecept är det bara 15-20. OK, det har ju med proportionerna och mängden vatten/socker att göra förstås, men det känns liksom bättre.
Vet inte hur det är på andra håll i landet men i Uppsalatrakten är det fullkomlig explosion på fläderfronten. Vi har en buske i trädgården som man vissa år får klättra runt i på alla håll och kanter för att få ihop sina hundra, i år stod jag på marken, på ena sidan av busken, och kunde utan problem plocka ihop det jag behövde.
Och det är jättemycket kvar, men jag vill inte göra mer saft nu, och ingen jag känner vill komma och plocka eftersom alla har nog på sitt håll. Får fundera på vad jag ska göra med bären sen. Saft på bären blir så blaskigt, men det kanske finns något annat kul?
Stark och god fläderblomssaft
100 blomklasar (om de är små får två gå som en)
4 citroner
100 g citronsyra
4 1 vatten
4 kg strösocker
0,5 tsk natriumbensoat (för att det inte ska mögla i hinken)
Skölj blommorna och ta bort de grövsta stjälkarna. Tvätta citronerna noga och skär dem i centimetertjocka skivor. Varva citronskivor, citronsyra och blommor i en 10-litershink. Koka upp vattnet och lös upp sockret i vattnet (bäst att göra detta i omgångar). Ta undan lite sockerlag, lös upp natriumbensoatet och blanda med resten av sockerlagen. Häll den heta sockerlagen över blommor och citroner. Täck med en handduk och låt stå i fem dagar. Rör om varje dag, kolla särskilt att inte sockret fäller ut och bildar en hård "sockerskiva" på botten.
Efter fem dagar, sila av saften i silduk. Även om du har tillsatt lite natriumbensoat är inte hållbarheten särskilt lång, därför brukar jag frysa in saften i dubbla plastpåsar, ungefär 0,5 liter i varje, som för oss har visat sig vara en lagom mängd åt gången.
Saften har stått fem dagar och är klar att silas
Här kan man läsa mer om fläder:
Shenet
Den virtuella floran
Wikipedia
Alternativ medicin
Odla.nu
11 kommentarer:
Men gör lite fläderchampagne också innan blommorna är överblommade! Till en sats behöver du inte plocka mer än ett halvdussin blomklasar. Vi gjorde det en gång för många år sen, när vi hade torp med glasveranda (perfekt för jäsningen). Det var lite pyssligt men blev väldigt gott!
Receptet är från nån gammal tidning:
8 l vatten
1 kg socker
2 citroner i skivor
1 dl äppelcidervinäger
6-7 fläderblomsklasar
Blanda allt i en hink och låt stå i solen i tre dagar. Rör om en gång per dag. Sila och häll upp på flaskor med patentkork. Låt stå okorkade i två dagar till i solen. Stäng flaskorna. Låt stå svalt i en vecka. Vinet håller sig bra i minst ett år, men öppna försiktigt!
Nybakat bröd och saft! Kom hit med en picknickkorg, människa! :-)
Det råder viss förvirring i översättarpörtet, förresten. Jag har fått en PO där projektets deadline anges till kl. 10.00 den 25/7 1968.
Hur bör jag förhålla mig till detta?
äh, 27/6, men ändå.
Men vilken bra idé Helena! Jag gjorde flädervin för några år sen och det hade ju glömt. Intressant med vinäger i!
Marianne, du kan ju följa med till fårhagen! De är väldigt snälla och vänliga (i alla fall om man har bröd med sig).
Angående projektet får du väl kolla så att de inte stipulerar någon dröjsmålklausul, det kan ju bli kännbart!
Haha! Att kunna resa i tiden vore festligt, annars, fast inte om man måste jobba även retroaktivt i dåtid eller hur det nu blir ...
Besök i fårhagen? Nja, är lite skeptisk till så pass stora djur.
En gammal arbetskamrat döpte för övrigt en gång en kalv efter mig. Exakt hur hon tänkte då frågade jag inte, nej.
Mums!!!!! Bästa och enda saften jag dricker. Här i stan hann jag inte med blomningen som nu har blåst och regnat bort. Skulle gärna komma och plocka i din trädgård - om du bodde närmar ;-)
Flädercurd? Marmelad kanske man kan göra av bären men curd ska nog gå att koka på blommorna. Men fläderchampagne låter ju inte helt fel förstås.
Flädercurd är gott, ja! Bra idé! Jag gjorde det förra året men utgick från saft, jag undrar om inte det är lättast. Men nu kom jag på att man kan fritera blomorna också.
Har inte sparat din adress. Skicka den per mejl så skickar jag burken till dig :)
Äh, jag ångrade mig!
Klart du får medalj: http://www.allbrod.se/nyheter/PublishingImages/Medaljen%20s2.jpg
ÅH! Förra året gjorde jag min fläderblomssaft ungefär nu. Igår var jag ute och cyklade (Uppsala) i jakt på fläderblommor, men allt hade blommat över. Och sen läser man här om fläder i överflöd, så avundsjuk jag blir! :)
Ja, blomningen kom verkligen tidigt i år så det var ju bara tur att vi har en buske i trädgården, annars hade jag säkert missat det också!
Skicka en kommentar