torsdag 12 juni 2008

Bakom

Nu får jag väl skärpa mig, här har inte skrivits på ett bra tag. Det är ju alldeles dammigt på hyllorna och i hörnen. Och vad står det för böcker här bredvid, herregud, det var ju EVIGHETER sen jag läste dem! (Uppdatering: tog bort dem. Lika bra.)

Vad har jag gjort sen sist då? Begått min första student, äldsta ungen blev äntligen klar efter ett ärevarv i gymnasiet. Det här fick han se på sin skylt:

Det är ju lite känslosamt och speciellt, det var ju alldeles nyss han sprang omkring på alla fyra med vattkoppor över hela kroppen, hade 50 snuttisar och krävde att man skulle rita av Uppsala Domkyrka 40 gånger om dagen. Med ängel och allt.

Och så har jag bakat bröd, massor av bröd faktiskt. Tack vare min gulliga svägerska Ilva fick jag komma med i bakgruppen Bread Baking Babes som likt svajmastartister ger sig i kast med ett våghalsigt brödprojekt varje månad. Och nu har jag en hel familj surdegsämnen i kylen! Idag bakade jag det här brödet:

Platt surdegsbröd

Baserat på en vetesurdeg och vetemjöl special med fullkorn (bra kombo). Väldigt gott, men det rann tyvärr ut ganska mycket i ugnen, förmodligen p.g.a. för lång jästid i korgen. Synd, för det var riktigt bra studs i degen. Får bli bättre tajming nästa gång.

Eftersom brödbaket tar allt större plats i mitt liv och mina händer är lite klena införskaffade jag en Assistent från Electrolux häromveckan. Tänk att min mamma hade en sådan, de måste ha köpt den på femtiotalet. Den ser ju precis likadan ut! Rullen och kniven är precis desamma, skillnaden är bara att de var tillverkade i trä förr. Ett koncept som står sig, kan man ju lugnt säga.

Men jag överskattade nog stabiliteten. De första gångerna stod jag som förhäxad och tittade på när assistenten knådade degen, det var helt fascinerande att se hur degen förändrades och bli mer elastisk, det hände liksom aldrig i den lilla sketapparaten jag använde tidigare. Idag tyckte jag emellertid jag kunde gå ifrån knådningen och jobba en liten stund, maskinen är ju faktiskt utrustad med timer. Väl bänkad vid datorn hör jag ett jättebrak från köket. Assistenten hade hoppat från bordet och tagit en korg full med grejer med sig. Helt otippat faktiskt, alla gånger jag hade stått och tittat på den hade den inte rört sig en millimeter!Ganska fräckt måste jag säga att passa på när jag inte var där. Tur för den att den inte gick sönder.

IMG_7039
Rekonstruktion av incidenten

Idag var jag hos stenfirman och beställde en baksten – 20 mm svart granit, tillskuren efter ugnens mått. Den blir klar nästa fredag! Eftersom de hittade en spillbit på lagret fick jag rabatt och prislappen stannar på 350:- inkl moms. Som hittat. Jädrar vilka fina bröd det ska bli!

12 kommentarer:

Ilva sa...

Fy fasen-en sån fin baksten, nu blev jag helt grön av avund o jädrar i min lilla låda, nu SKA jag fixa en baksten (iallafall klinkers) när jag kommer hem hit igen...
o lelle brorsonen med. Nog minns man "knte" tjatet! suck, minns ju när vi var på sjukhuset när han just var född, ET upp idagen!

görel sa...

Jag kunde ju beställa en åt dig också, men det bleve nog lite tungt att ta på flyget.
Det är lite kul med det där fotot på balkongen på Prästgårdsgatan, vi tänkte faktiskt redan då att det här blir alla tiders på studenten. Inte kunde vi ana att tiden skulle gå så fort. (Och att vi lyckades hitta fotot ...!!)

Ö-Helena sa...

Såna där assistenter verkar vara oförstörbara - vi har en nästan likadan Electrolux som är ärvd efter makens morföräldrar! (Och den kan faktiskt stå knåda alldeles ensam i köket utan att trilla ner. Fast i sanningens namn har jag inte provat så värst många gånger, brödbakning är nu inte riktigt min grej ...)

görel sa...

Min mamma använde den faktiskt också för äppelmosning och korvstoppning med vederbörliga tillsatser, det kanske vore något för översättarfamiljen ...?

Ö-Helena sa...

Nja. Men det händer trots allt att jag bakar bullar och då är jag mycket glad för den!

Miss Gillette sa...

Bakning är nåt som jag endast i undantagsfall ägnar mig åt numera när allting utom tak över huvudet och ... öh ... bröd på bordet måste prioriteras bort. Jag skulle bara säga hej, kul att se dig i bloggosfären igen!

görel sa...

Hej Miss G! Kul att vara tebaks, nu ska jag läsa ikapp hos dig!

Åsa sa...

What a bargain! här är en till som är avundsjuk. Inte för att jag bakar så mycket bröd men för att mina "leksaker" nu för tiden bara har att göra med diverse köksprylar.

Kul att du inte "försvunnit" :)

görel sa...

Åsa, det här är ju leksaker som är helt OK enligt min mening! Jag tror att man får ut betydligt mer ätbart på en mer regelbunden basis från en Electrolux Assistent än från ett fiskespö med motsvarande prislapp. Eller vad tror du? ;-) Om man nu ska jämföra tjej- och killeksaker alltså!

Kersti sa...

Hurra du är tillbaka. Baka det är härligt. Min assistent har också hoppat ner på golvet på precis samma sätt, den enda gång jag inte stod och passade. Idag har jag bakat bullar. Men imorgon blir det brödbak med många frön. har funderat på baksten men inte kommit till skott. Ska bli spännande att höra hur det fungerar.

Åsa sa...

Absolut! Själv köpte jag mig en svindyr råsaftcentrifug av födelsedagspengarna :)
Och du, just en sådan assistenten hade mamma när jag växte upp (hon har den ff) och satte den ibland på kant för att hacka nötter osv. Jag tycker den fungerar mycket bättre än de där flashiga dyra kitchen aidapparaterna. Under ett års tid levde jag med en sådan (i usa) och kom aldrig underfund med varken tjusningen eller tillräckligt många bra användningsområden. Men jo, den är snygg förstås :) Den dag jag får jobb finns en sådan assistent högt på inköpslistan!

Marianne sa...

Jiho! Igång med bloggandet igen!

Hur var det over there?