måndag 28 januari 2008

Tilapia till middag

Ny bekantskap

Häromdan hittade jag en ny fisk i frysdisken på Coop, Tilapia av märket Ullmo - mycket spännande, men jag tordes faktiskt inte köpa förrän jag hade konsulterat min Lövin. Hon gav dock tummen upp: Tilapia är mycket lämplig att odla, äter larver och insekter men de odlade föds upp på vegetabilier. Tilapia kommer ursprungligen från Afrika och tillhör familjen ciklider som ju också innefattar många akvariefiskar. De odlas framförallt i Sydostasien - långt, men transporterna går med båt.

Vacker färg! Stunsig konsistens!

Filéerna visade sig vara vackert rosa och ganska stadiga eller bitiga, det här blir nog bra att grilla i sommar. Idag hamnade den emellertid i en gryta och i stekpannan, och så här blev det:Till vänster: gryta innehållandes morötter, palsternacka, jordärtskocka, brysselkål, diverse blast från kylen, schalottenlök, vitlök, lantbuljong och passerade tomater. Till höger: filébitarna ligger och gonar sig ovanpå grönsakerna.

Den blev god i grytan och höll ihop rätt bra. Matig! Sen blev vi ju tvungna att provsteka också, sonen äter helst fisk bara om den är stekt. Ännu bättre: fin vit färg, mjuk och skivig konsistens. Ingen utpräglad smak, men mild och fin.

Tilapian byxade sig själv

Men framförallt tror jag den blir himla bra på grillen i sommar. Förresten är det ju snart vår, man kan väl nästan plocka fram grillen nu väl?

7 kommentarer:

Kersti sa...

Spännande med en ny sort. Det är svårt att hitta fisk som är ok tycker jag. Vi äter gärna fisk här hemma. Mest blir det strömming och lax.

Anna sa...

Vadå plocka fram grillen? Den står väl framme året om? :)

Nässelblom & choklad sa...

Kul att du är tillbaka! Tack för tipset om en till fisksort som man kan köpa med någorlunda gott samvete. Den ser god ut!

görel sa...

Kersti - jag tycker också det är svårt att välja rätt, därför var det så kul att hitta den här!

Anna - ja, alltså, vår grill står faktiskt framme på terrassen, visserligen under en presenning men det är ju ingen ursäkt. Du har absolut rätt!

Eva - ja, den var god också! En trevlig bekantskap!

Miss Gillette sa...

Ja, tack för tipset, den ska jag testa. Fint namn också, låter lite som en blomma (eller är det pulsatilla jag tänker på? ;-))

londongirl sa...

Vad roligt med ett nytt fisktips! Har aldrig hört talas om den. Måste provas. Vår grill används året om faktiskt. Den står ute på vår takterrass och det händer att vi blir sugna på något grillat mitt i vintern.

görel sa...

Miss G - visst låter det om en blomma, det har du rätt i! Tilapia vulgare, sommarens nya rabattblomma?

Londongirl - jag inser att vi är alldeles för dåliga på vintergrillning, detta måste genast åtgärdas!