lördag 26 januari 2008

Kokoskolakaka med kvittenI alla fall blev kanten lite kolaaktig tack vare sirapen, vilket visade sig vara mycket mumsigt. Det här receptet kom faktiskt till helt och hållet på fri hand, jag börjar tydligen fatta att man kan prova sig fram även när det gäller kakor. När det gäller matlagning och brödbak släppte jag på recepttvånget för bara några år sen, somliga mognar sent!

Jag borde verkligen inte skriva om kakor eftersom jag verkligen inte borde äta dem, i alla fall inte förrän jag har kommit i de kläder jag vill komma i. Men det kanske är ett bra substitut att blogga om kakor? Ungefär som att fönstershoppa alltså? Dagens föresats blir att skriva om en kaka men därefter koka purjolök på fransyskt vis som Åsa tipsade om för ett tag sen. Och en lååång hundpromenad!

Kakan innehåller inga ägg. Man kan ev. dra ner på mjölet och plussa med lite extra mandelmassa. Citronsaft och -skal gav en trevlig syra och fräschhet.

Kokoskolakaka med kvitten


Till kakan:

1-2 kvittenfrukter, äpplen eller päron

100 g smör

2 dl kokosflingor

2 dl vetemjöl

100 g riven mandelmassa

1 dl råsocker

1 dl sirap

rivet skal av 1 citron

1 msk citronsaft

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Ovanpå:

1 dl grovhackade nötter

50 g grovriven mandelmassa

Smöra en rund springform och beströ med kokos. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser inklusive mandelmassan. Blanda i sirap, citronsaft och smör. Klicka ut i formen.

Skala och kärna ur frukten, dela i smala klyftor. Stick ner klyftorna i smeten. Fördela den rivna mandelmassan och nötterna ovanpå och grädda i 175–200° i 30 minuter (eller tills frukten är mjuk och kakan har fått fin färg).

Servera med punschgrädde.


7 kommentarer:

Jessika sa...

Finns det kvar färsk kvitten?

Allt gott och många kramar inför det nya året!

görel sa...

Just den här kvittenfrukten hittade jag i en korg i köket, lite skrumpen på ytan men ganska välbehållen inuti. Den hade legat där ett tag. Väldigt hållbar frukt måste jag säga! Jag tror jag har sett någon i butiken, men de kanske också har sett sina bästa dagar.

Kram och god fortsättning själv!

Kersti sa...

Jag gjorde din råkost igår till lunch. Åt den med fläskkotlett. Det var jätte gott så det kommer jag att göra fler gånger.

görel sa...

Vad roligt att du tyckte om den!

Åsa sa...

Men jösses vad virrig jag är. Såg härom dagen att du är "back in business" ;) Kul! Men jag glömde skriva allt jag tänkte på juh!
Håller med om bullar och kakor och allt det där goda och nu är jag i valet och kvalet om jag ska baka semlebullar eller faktiskt bara köpa en på tisdag och nöja mig med den. Tycker inte det var länge sedan jag tryckte i mig sista lussekatten :/
Kanske kan man byta ut kvitten mot lite äpple eller päron? Den verkar väldigt god kakan med det kolasega gottiga :)

görel sa...

Jamen EN semla måste man väl få äta på själva semmeldagen väl? Jag skulle nog inte våga baka bullar eftersom jag skulle äta upp allihop.

Äpple och särskilt päron passar nog väldigt bra i den här kakan!

Åsa sa...

Jag köpte faktiskt en semla och fikade på under förmiddagen. Tur för den semlan att den var riktigt riktigt god :)
(För det blir ju annars så om jag bakar, som du skrev, att jag äter upp alla bullar själv)