Jag bakar åt kören sådär varannan vecka och förra gången fick de en zucchinikaka med ananas som jag hade hittat på den amerikanska matsajten allrecipes.com. Och både jag och kören tyckte den blev fasligt lyckad – saftig, mustig och inte jättesöt – så den tycker jag du ska baka imorgon, Helena, på din lediga dag i stället för morotskakan!
På torsdag ska jag baka igen åt kören – jag hoppas att jag är klar med mitt megajobb då. (Jag jobbar till exempel stenhårt just nu – termerna processas i bakhuvudet samtidigt som jag skriver det här inlägget.)
Jag har ingen bild men jag lovar att kakorna har ett fördelaktigt utseende (det blir nämligen två).
2 rejäla kakor
INGREDIENSER
- 3 ägg
- 2,4 dl matolja, t.ex. mild rapsolja
- 4,7 dl/400 g socker
- 2 tsk vaniljextrakt eller äkta vaniljsocker
- 4,7 dl/250 g riven zucchini (behöver inte skalas)
- 2,4 dl/240 g krossad ananas (något avrunnen)
- 7 dl/375 g vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,25 tsk bakpulver
- 1,5 tsk malen kanel
- 0,75 tsk malen muskot
- 2,4 dl/145 g russin
- 2 dl grovhackade nötter (t.ex. valnötter, pistaschnötter, hasselnötter och/eller sötmandel)
GÖR SÅ HÄR
- Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa två avlånga 2-litersformar.
- Vispa ägg, olja, socker och vanilj till en fluffig smet.
- Tillsätt zucchini, ananas och nötter till äggblandningen.
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt även dem. Blanda allt väl.
- Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna i en timme eller tills de är torra inuti (kolla med en tandpetare).
- Låt kakorna vila i formarna i 10 minuter, ta sedan ut dem och låt svalna på galler.
Uppsnappat från <http://allrecipes.com/Recipe/Pineapple-Zucchini-Loaf/Detail.aspx>
12 kommentarer:
Men tack, vad trevligt. Men jag har en sån massa morötter i kylen, så jag måste nog baka både en morotskaka och en zucchinikaka i så fall! Muskot i kakor är bland det bästa jag vet, förresten.
Muskot passar nog bra i morotskaka också!
Det låter hur gott som helst. Ska försöka baka i helgen. är lite sugen på att göra surdegsbröd också. Men då måste jag sätta igång med surdegen idag slår det mig plötsligt. Bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.
Det går ju faktiskt väldigt lätt att sätta igång en surdeg, sen är det bara att vänta. Men precis som du säger måste man ju komma ihåg att göra det också! :-)
Jag kryddar med lika delar muskot och kanel i morotskaka - jag gillar morotskaka för mycket.
Jag har ett kul recept på tomattårta. FOlk begriper sällan vad det är i den men tycker att det är gott. Recept finns i mitt receptregister.
Det jag kom hit för att säga var att jag har lokaliserat lådan som inehåller Tisdagarna med morrie. Någon måste komma och hjälpa mig lyfta ner den men sen kan jag skicka den.
Jessika, jag måste absolut prova tomattårtan nån gång! Och spännande med boken, jag ska tänka ut någon lämplig bok att skicka till dig.
Det låter väldans gott det här! Skriva och sjunga går kanske inte så bra samtidigt, men baka och sjunga!
Jamenvisst, man kan öva texter samtidigt som man bakar! Jag är nämligen med i Kören Som Sjunger Allt Utantill.
Ha. Här satt jag och var mallig för att jag hade bakat morotsbröd med pumpafrön i helgen. Surdegar? Tomatttårta? Muskot i kakor? Helt plötsligt blev jag påmind om vilken amatör jag är.
Men recepten ser kul ut. Jag får nog baka igen, nästa helg.
Men i allsin dar - morotsbröd med pumpafrön ÄR faktiskt något att vara stolt över, jag hade också varit mallig!
Jag har utmanat dig!
Kika in hos mig och se om det är något du vill ge dig på :-)
Skicka en kommentar