fredag 2 januari 2009

Adventsfasta och andra tilldragelser

Jag hade ju tänkt att blogga varje dag under fastan och berätta hur det gick, i stället blev det totalt avbrott och man kunde ju lätt tro att jag hade avlidit av fastan. Men icke! Julförberedelser, julklappsstickning, jobb och inte minst Lottens beroendeframkallande julkalender (hurra! jag fick en hemlisbloggartröja!) sög i sig all resterande energi. Tack för glada tillrop, jag är ledsen att jag dröjt så länge med att svara!

Min adventsfasta bestod av 7 dagar med avhållande från mat och dryck och andra förnöjelser under 06.00-18.00 under första veckan av advent. Det gick riktigt bra, jag var visserligen tvungen att ta en tupplur mitt på dagen ett par gånger, och den sista timmen före 18.00 hade jag en aning svårt att fokusera på annat än vad jag skulle äta och dricka sen. Konstigt nog var jag inte särskilt hungrig på dagarna, det jag saknade mest är faktiskt teet, den ständigt närvarande koppen. Jag försov mig de första morgnarna, så efter ett par dagar satte jag två väckarklockor på morgonen så att jag skulle hinna få i mig lite kaffe innan 06.00.

Det här med fasta är lite intressant, det triggar ett alldeles särskilt belöningssystem som har med njutningsfull späkning att göra. Är det kontroll kanske? Det är en viss njutning att avstå (åtminstone om vet att man inte behöver avstå så länge), och på ett sätt är det ganska befriande, inga beslut behöver tas. Men det är klart, det är ju lite ensamt att fasta själv, under exempelvis Ramadan har man ju sällskap av så många andra.

Jag kan väl inte påstå att jag blev en bättre människa efter den här veckan, men det var ett intressant experiment, och tankarna gick i lite andra riktningar än vad de brukar den här tiden. Jag vet inte om det spelade in, men vår jul kom att bli lugnare och måttfullare än vanligt på alla sätt – vi gjorde bara vad vi hade lust med, och ingen mat behövde slängas eller ens frysas in.

Alldeles strax far jag och hunden upp till landet, dvs. Kvarngården i Mörtebo i Gästrikland, för att tapetsera. Kanske hinner jag blogga lite mer där, jag har mycket på listan – jag fick en utmaning och en fin utmärkelse, och jag har ju inte visat mina bloggjulklappar än! Vi hörs!

Till dess, gott nytt år önskar jag alla! Jag hoppas också att det nya året för med sig färre krigshandlingar, mer försoning, mindre kolera, HIV, svält och annat elände.

4 kommentarer:

Örjan sa...

Tack för Dina tankegångar.
Får mig att refektera.

görel sa...

Roligt att höra, Örjan!

Kersti sa...

Det var skönt att höra att det gick bra. Önskar dig en god fortstättning på det nya året.

Marie sa...

God fortsättning på 2009! Hoppas dina förhoppningar om det nya året slår in.