tisdag 27 januari 2009

Musselmacka

Ikväll börjar min arabiskakurs, kan förhoppningsvis hämta kursböckerna från Adlibris på postutlämningsstället strax före. Spännande! Det ska ta tre kurstillfällen bara att lära sig alfabetet.

Dagens lunch: rostat valnötsbröd med musselröra + Dr Mjeltes mottagning:

Musselmacka och dr Mjelte 
Journalgrodor: Inkommer akut i luckan

För 1 hungrig översättare utan hemmavarande barn:
en bit aubergine
en liten rödlök
en näve champinjoner
2-3 vitlöksklyftor
en liten bit chilipeppar
en skvätt vitvinsvinäger
ev. en skvätt pressad lime
olivolja
salt, svartpeppar
nån matsked panko
en liten burk musslor
2 skivor gott bröd
1/2 tomat, några purjoringar

Skär aubergine, lök och svamp i små tärningar. Hacka vitlök och chilipeppar. Fräs i oljan några minuter, salta. Stänk i lite vinäger, pressa ev. lite limejuice, häll i de de avrunna musslorna och pankon. Smaka av och justera salt, mal över lite peppar. Rosta brödet och toppa med röran, tomatskivor och lite purjo.

Musselmacka 2

6 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Tre kurstillfällen, det var rätt optimistiskt! När jag läste hebreiska tog det mig en hel termin att lära mig alfabetet, och då tror jag ändå det är lättare än det arabiska.

görel sa...

Jag och mina tre kurskamrater fick en kollektiv lättare panikattack nånstans i mitten av kvällens lektion, inte nog med att bokstäverna ser förvillande lika ut, de kan skrivas på en mängd olika sätt också! De såg olika ut i kursboken och i det utdelade materialet. När jag gick därifrån kunde jag emellertid skriva mamma och pappa och det kändes lite bättre. Det kommer behövas mycket hemarbete kan jag säga i alla fall.

Hur långt kom du med hebreiskan?

Anna sa...

Perfekt! Då kan jag skicka bilder på alla konstiga matförpackningar med krumelur-skrift jag hittar i Rinkeby och så kan du berätta vad jag har köpt :)

Översättarhelena sa...

Inte ens så långt att jag lärde mig läsa utan utsatta vokaltecken. (Som man använder upp till 10-11-årsåldern i skolan i Israel.) Fast alfabetet lärde jag mig ordentligt, vilket var till nytta när jag sen läste jiddisch, som jag fortfarande läser riktigt hyfsat, faktiskt.

Marie sa...

Lycka till med studierna! Mackan ska jag prova, jag är typ ALLTID hungrig.

görel sa...

Anna, jag hoppas på att det blir en trevlig bieffekt, att kunna läsa på förpackningar alltså! Sen är det väl inte alltid arabiska på förpackningarna förstås, och kanske inte modern standardarabiska i så fall. Men man kommer säkert en bit på väg ändå!

Helena - i arabiskan har man också hjälpvokaltecken i början, vi får väl se om jag nånsin kommer förbi det. Så du läser jiddisch, vad kul!

Marie, ibland sitter jag bara och tänker på mat och vad jag ska laga till lunch och kan inte fokusera på jobbet ALLS. Känner du igen dig? ;-)