måndag 26 januari 2009

Knapriga kikärtsbiffar med champinjoner

Kors i taket, här kommer ett inlägg om mat! Men först måste jag jubla lite för Åsa på Miss Meisters mat med mera som helt plötsligt för ett par veckor sen fick jobb i USA efter att ha gått arbetslös en längre tid. Och spännande verkar det vara också! Inte så långvarigt bara, 4 1/2 månad, men jag ska hålla alla tummarna för att det blir förlängning eller att någon annan kul möjlighet öppnar sig. Förhoppningsvis får vi nyheter från Kalifornien inom en inte alltför snar framtid. Lycka till Åsa!

Så vill jag slå ett slag för den förträffliga riskokaren -- jag har alltid tyckt att det var en omåttligt fånig och onödig kökspryl. Men efter att min syster köpte sin fina riskokare i Chinatown i New York för ett par år sen och vi provade att koka ris hemma hos henne så är jag helt såld.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Syrrans riskokare -- är den inte rar?

Hemma i Sverige hittade jag en liten och nätt riskokare på Elgiganten som vi har använt mycket flitigt till alla sorters ris, bulgur, quinoa, matvete, emmer osv. Det blir alltid perfekt och man slipper passa. Vi är nu inne på apparat nr 2 eftersom den första lillkokaren fick följa med sonen när han flyttade hemifrån.

På  onsdag får vi besked om yngsta dottern får plugga resten av tiden i nian huvudsakligen på egen hand hemma. Isåfall blir det slut på mackluncherna och hoppa över lunchen-luncherna hemma, här måste serveras riktig mat på regelbundna klockslag. Dottern är vegetarian men äter ägg och mejeriprodukter, så det finns ganska gott om experimentellt svängrum ändå. Blir det bra blir det bloggat.

Inget märkvärdigt, men helt OK och fick tummen upp av dottern.

Kikärtsbiffar med svamp

Ingredienser 2 pers.
En burk kikärtor
1/2 rödlök
2-3 vitlökslyftor
100 g skogschampinjoner eller annan svamp
2 msk vetemjöl
1 ägg
salt, paprikapulver, spiskummin, chilipulver
polenta (eh - mjöl? pulver? korn?)
olivolja

Skölj kikärtorna. hacka lök, champinjoner och vitlök och fräs en stund i olivolja. Kör detta tillsammans med kikärtor, mjöl och ägg i mixer till en inte alltför finkornig blandning. Tillsätt salt och kryddor efter smak. Låt smeten svälla en stund, forma sedan biffar och vänd i polenta. Stek i olivolja tills ytan är knaprig och har fått fin färg. Servera t.ex. med en yoghurtsås med paprikapasta + sweet chili-sås eller ajvar + salt och peppar.

Ris passar bra till -- för oss blev det en blandning av råris och rött ris, kokat i min kära riskokare.

5 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Det är ju helt underbart med såna där sentenser på kinesiska prylar. Jag har en kylväska med texten "Peacful and Thankful". Och det funkar ju, man blir så glad och positiv av dessa små visdomsord :)

Marianne sa...

De två Buddhas (?) var ju coola! Armar uppåt sträck, åsså lite nykokt ris på det. Perfekt :-)

görel sa...

Ö-helena - vi har nog lite att lära av kineserna där, vi behöver kanske inte alltid vara så himla pragmatiska.

Marianne - visst är de rara? Man bli glad bara man ser dem!

em sa...

Vann en riskokare för några år se'n - men jag är inte lika entusiastisk över den som du är, delvis för att man kan koka ris åt ett kompani beväringar i den och vi är ett litet hushåll. Däremot har jag funnit att den är bra att koka soppa i, bara man ställer den där det inte gör något att den spottar vilt omkring sig.
Ska prova dina kikärtsbiffar snart - jag har lätt överkokta kikisar i frysen.
Margaretha

görel sa...

Margaretha -- du har rätt i att en vanlig riskokare är i största laget, jag saknar den lilla kokaren som sonen tog med sig. Men jag tycker det funkar ändå, ibland kokar jag lite extra till dagen efter eller till hunden.

Koka soppa -- det var en intressant idé, det måste jag nästan prova!