onsdag 14 januari 2009

Datorfodral in the making

Yngsta dottern fick en sån där mini-PC i julklapp (alltså hon betalade hälften själv) och behövde ett fodral eftersom datorn är så liten och lätt att man kan ta med den överallt. Önskemålet var retro, och vad passar väl då bättre än virkade mormorsrutor i murriga färger?

Här är byggstenarna hittills:

  1. En dator
  2. Två rektanglar med hopsydda mormorsrutor
  3. Fuskskinn med filtbaksida

Datorfodral-delar 

 Mormorsrutor till datorfodral

Min tanke är att sy liksom ett kuvert av fuskskinnet, med filtsidan vänd inåt, till ett innerfodral för datorn, och sedan klä detta med mormorsrutorna. Jag hade först tänkt sy ett innerfodral av svart, ganska stadigt tyg, men tyckte att det blev för tunt. Det här filt/fuskskinntyget känns riktigt bra för ändamålet. Knäppningen är jag inte riktigt klar över än, det vore ju snyggt med duffelknappar, men jag tror det blir klumpigt och att de lätt kommer att fastna i grejer i väskan.

För den som trodde att mormorsrutor var ett svenskt fenomen kan jag upplysa om att så är det inte alls -- granny squares heter det i den engelskpråkiga världen. Fast jag har inte det ursprungliga ursprunget klart för mig -- de kan ju ha flyttat över Atlanten med emigranterna?

13 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Vad fint! Det ska jag visa min femtonåring, som är specialist på att virka mormorsrutor. (Och annat också, hon virkar iPod-fodral till kompisarna på löpande band.)

görel sa...

Jag önskar att MIN femtonåring var specialist på mormorsrutor! Då kunde ju hon virka sina egna. Själv upptäckte jag att det (nuförtiden med mina åldrade händer) var mycket jobbigare att virka än att sticka, så efter det här blir det nog inget mer virkat här.

Marie sa...

Tufft! Tänk att mormorsrutor har blivit så populärt igen. Numera tycker jag också att det kan vara riktigt snyggt.

Nässelblom och choklad sa...

Det blir nog jättesnyggt! Vad kul att använda mormorsrutor till moderna teknik-prylar.

Kersti sa...

Det där blir kanon bra. Det var länge sedan jag virkade mormorsrutor. Vill minnas att de blev till en tröja av den brokigare sorten.

pudelflicka sa...

Trevligt att du hälsade på hos mig.
Ser på din andra blogg att du bakar mycket. Jag bakar också knäckebröd och kan inte leva utan det.
Hedvig

Ango sa...

Men åh, så fint! Jag tänker sno idén och fixa mig ett litet fodral till min dator också ;).

Kram
/Ango

görel sa...

Det får du så gärna, Ango! Vad bra att påminde mig, jag har ju varit nästan klar ett bra tag nu. Dags att avsluta alltså!

Ninni sa...

Jättefint! Det vore något istället för mitt urtrista fodral som följde med pc:n. Men är de svåra att göra? Kanske kan man hitta något mönster på nätet...alla mina handarbetsböcker(ja,så många är de inte:) finns ju hemma i Sverige...Brasilien är inget riktigt stick och virkland har jag upptäckt, kanske beroende på värmen?
Angående Okra, så har jag aldrig köpt dem i Sverige men som du säger så har jag också sett dem i invandrarbutiker. Jag har aldrig riktigt vetat vad jag skulle göra med dem tidigare. Råa tror jag inte heller på, de är lite hårda. Men stekta är de riktigt goda, men jag steker dem lite längre än vanliga grönsaker, ungefär som löken.

Åsa sa...

Hej vænnen! Vilken trevlig læsning :) Tackar før puffen! Ja, nu ær jag på plats men inte mina væskor. Sitter hær och hoppas de ska ringa på dørren snart och læmna dom. Skulle vara skønt med att komma ur samma klæder jag haft nu mer eller mindre non stop i två dygn.

Fick køpa en særskild væska før att resa med datorn. Skulle haft ett sådant fint fodral du gjort så hade jag stoppat den rakt ner i væskan! Det ska bli så spænnande hær och jag ser fram emot våren hær. Packade alldeles før mycket och en sak som jag græmer mig lite øver ær att jag inte hann klart med trøjan øver jul. Bak- och framstycke klar och en arm. Bara en arm, halsen och ihopsyning kvar... Det får bli till sommaren (fast det ær en tjock olle).

görel sa...

Ninni -- fodralet är klart nu, ska visa det på bloggen snart. Det var verkligen inte komplicerat, jag berättar gärna mer om du vill!

Åsa -- spännande, och skönt att det gått bra så här långt! Så nu är det norska datorer som gäller?? Det ska bli roligt att höra mer så småningom!

Knit-Marie sa...

Väldigt snygg färgkombination!

Bringster datorfodral sa...

Häftigt med lite retrogrejer. Kanske något som vore värt att ta in i mitt sortiment, om jag kan hitta någon kines med flinka fingrar till att tillverka dem :D