måndag 27 augusti 2007

Frilansarens favoritlunch

När man jobbar hemifrån som jag är det alldeles för lätt att slarva med lunchen, om man inte ser upp blir det bara snabba mackor vilket i alla fall inte jag mår särskilt bra av, orken tar slut nån gång på eftermiddagen då bokstäverna börjar dansa på en obestämd plats på skärmen eller i rummet. Nej jag, eller rättare sagt min hjärna, kräver riktig mat mitt på dagen, och då menar jag en lätt lunch med proteiner, grönsaker och lite pigga smaker. Ris och potatis hoppar jag gärna över.

Min favoritlunch består av en portionsbit lax och ångkokta grönsaker spetsat med bl.a. lite (eller mycket) vitlök och lime och någon god peppar. Jag tycker det blir jättegott, det tar bara 10 minuter att svänga ihop och kompletterat med någon frukt på eftermiddagen mår jag superbra hela eftermiddagen vilket märks på produktionsförmågan. Och himla nyttigt är det!

Till en ganska hungrig frilansare:

1 portionsbit lax (ta gärna fram redan på morgonen om den fryst så hinner den tina lagom till lunch)
Ca 300–400 g färska grönsaker, t.ex. fänkål, zucchini, paprika, broccoli, rödlök, purjo och/eller färsk vitkål
1-2 vitlöksklyftor
1/2 lime
en liten näve pinjenötter eller solrosfrön
salt, peppar, kanske några chiliflakes alt. några drag med nån Santa Maria-kvarn, t.ex. Chili Explosion
oliv- eller rapsolja


Skär grönsakerna i halvstora bitar och lägg dem i ett kärl som tål mikrovågsugn. Salta lite och häll på en liten skvätt vatten. Kör i mikron under lock på full effekt 3–4 minuter, kolla med en sticka och kör lite längre om de inte är klara. Jag vill gärna ha mina grönsaker rätt så mjuka (ska det vara tuggmotstånd äter jag dem hellre råa) men naturligtvis inte sönderkokta.

Ta fram en liten stekpanna, sätt på spisen och häll i en liten pöl olja. Torka av laxbiten och stek på mellanstark värme några minuter på varje sida. Salta och peppra. Kolla med en sticka att fisken är klar (den ska gå lätt igenom) eller sära försiktigt på fiskköttslagren med en gaffel och kika. Den ska helst bli bara nätt och jämnt genomstekt eller ha en liten kärna kvar i mitten.

Lägg upp fisken och grönsakerna på en tallrik. Jag är en rå och obarkad person och pressar vitlöken rakt över anrättningen, en konnässör skulle antagligen ha låtit den följa med grönsakerna in i mikron!

Pressa över lite lime på allt, grönsakerna kan få lite god olivolja + ev. lite mer salt och strö över lite pinjenötter eller solrosfrön (om du ids blir det ännu godare om du rostar dem en stund i torr stekpanna, men det är helt OK orostat också). Några körsbärstomater ger inte bara gommen utan även ögonen lite extra fröjd.

Ta sedan tallriken, bestick och ett stort glas vatten och sätt dig INTE vid skrivbordet utan på någon annan behaglig plats, gärna utomhus om vädret tillåter. Ät och njut av maten och sitt kvar en stund – du har ju faktiskt lunchstängt!7 kommentarer:

Stora Morran sa...

Bra recept. Jag försöker också ta bort de där nedrans kolhydraterna... Inne på min andra dag.

görel sa...

Det är rätt skönt att låta bli ris och pasta, jag märker att jag mår bra av det. Lycka till!

Bloggblad sa...

Hej! Kul att du skrev hos mig så att jag fick chansen att hitta hit!
Det ser väldigt gott ut! Jag är liiiite skeptisk mot att koka grönsaker i mikron, har misslyckats några gånger och fått sega saker... men jag ska nog testa igen efter ditt recept. Jag jobbar delvis hemma - och brukar köra med lax ofta, men då ugnsbakar jag rotsaker till - det är min livrätt.

Nu ska jag kolla lite mer vad du översätter ... om det står. Annars kan du väl upplysa mig?

görel sa...

Bloggblad - ugnsbakade rotsaker är också otroligt gott - det skulle jag kunna äta varje dag.

Jag är facköversättare - det blir mest texter om teknik och medicinteknik/läkemedel/biokemi (JAG tycker det är kul) - några skönlitterära texter törs jag inte ge mig på. Engelska, tyska, danska och norska till svenska!

qi sa...

Vilket bra recept! Jag har köpt in ett antal frysta laxbitar och tänkt att de är bra att ta fram och laga något gott av men inte kommit fram till handlingen än. Nu går det lättare med ett recept som karta..

görel sa...

Hej qi - vad kul att du tyckte det! Lax är så bra - gott, lätt att laga till och fullt med nyttiga fettsyror.

Bloggblad sa...

Det låter rätt svårt i mina öron... fast det man kan brukar vara lätt coh kul!

I dag köpte jag färsk lax i bit och ugnsbakade... vilken skillnad. jag brukar alternera mellan fryst och färsk i 4-pack, men det här var väldigt annorlunda.