måndag 27 augusti 2007

Köttkurs - här skulle jag skriva nåt men jag saknar ord.

Jag har varit på köttkurs hos Lisa!

Det var en jätterolig kurs där vi fick prova många nya ingredienser som de flesta av oss aldrig hade hört talas om eller sett men aldrig vågat prova. Wolfberries, juju-nånting-dadlar, granatäppelsirap och mycket annat. (Kan inte bärga mig förrän jag får recepten på mail – jag vill laga allt! Snart!) Varje matlag gjorde en av fem olika rätter, och Lisa hade förberett ytterligare två. Bl.a. en långkokt fläskkarré som var HELT gudomlig. Dessutom fick vi lära oss mycket matnyttigt om köttkemi, marinering, tillagningstider och mycket annat. Och smakerna, smakerna ...

Förutom de olika fyrfota djuren och skafferivarorna fick vi också prova en hel rad färska asiatiska grönsaker och kryddörter som finns att få tag på i Stockholm – varje vecka eller beroende på säsong? Vet inte, men det måste jag ta reda på. Jag som bor i Uppsala insåg att det är nog bara till att ta tåget ner till Stockholm lite då och då för att fylla på skafferiet och grönsakskylen – Uppsala är hyfsat välförsett när det gäller mellanösternvaror, men lite sämre på det asiatiska.

Apropå skafferi fick vi också bläddra i Lisas nya bok, "Ditt nya skafferi". Den har bl.a. en omfattande referensdel med många ingredienser som beskrivs i detalj med egenskaper och lämpliga smakkamrater (bra ord eller hur – Lisas uppfinning?). En mycket trevlig bok med matnyttigt innehåll och snygg layout – och så skriver ju Lisa så bra – det är rolig läsning. Den kommer jag definitivt att inhandla så snart den kommer i handeln (om ca 2–3 veckor). Jag har lagt in en bevakning på Ad Libris som f.ö. har en trevlig jubileumsrea just nu.

När vi mätta och nöjda pustade ut efter välförrättat värv fick vi önska oss ämnen till kommande kurser. Många förslag stöttes och blöttes men till sist enades vi om att ”fågel” vore ett väldigt kul tema. Håll utkik hos Lisa!

De lyckliga kursdeltagarna gick hem med Lisas förra bok, ”krydda!”, under armen som vi fick i stället för dessert. (Det här var en av de mycket få gånger som det var helt OK för mig att INTE få dessert ...)

Den mest udda sysslan jag utförde på kursen: skala lammtungor.

9 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Vad kul! Jag har jättelänge velat gå någon av Lisas kurser och måste nog göra slag i saken snart.

görel sa...

Jamen, då ses vi kanske på fågelkursen då? Om du inte har övernattning i Stockholm är du välkommen att kinesa i Uppsala!

Kinna sa...

Jag förstår att ni hade kul på kursen. Maten var ju helt ljuvlig. Själv håller jag på med kakor just nu. Klefstad förlag och kommer snart med boken I mormors berså.

görel sa...

Kinna - jag har minsann noterat att du har en kakbok på gång - den står också på inköpslistan!

Karin sa...

hej görel! jag var en av de andra kursdeltagarna (den kvinnan som inte hade jättestor mage, och som förenades med dej i lammtungsskalningen...). visst var det roligt! jag jobbar på söder i stockholm och ska ner till kinesen på ringvägen för att proviantera. men kommer du ihåg var det var man kunde få tag på sichuanpeppar?
/karin

görel sa...

Hej Karin! Vad kul att du hör av dig! Ja, det var verkligen en inspirerande kurs.

Sichuanpepparn (ska nog stavas med i, ja) - vad sjutton var det Lisa sa. Jag kommer just nu ihåg bara tre av de butiker hon nämnde: China nånting på Olof Palmes gata, nån kines vid Skanstull (lisvin bala till mat) och den latinamerikanska affären. Var det kanske den första? Jag tror hon sa att Risbergs import var att rekommendera i alla fall.

Bloggblad sa...

ÅÅååå! Lisa som är min favvo! Jag bara älskar (eller älskade? för det är ett tag sen hon var i radio-tv vad jag vet) när hon går igång om smakkamrater!

görel sa...

Bloggblad - glömde säga att det var kul att du hittade hit!

Kursen var verkligen kul - du får hålla utkik efter nästa! Till dess tror jag att Lisas nya bok kan vara ett bra substitut - den såg riktigt, riktigt trevlig ut!

disa sa...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園