måndag 20 oktober 2008

Banan- och ingefärskaka

Här hemma går bananerna oftast åt fortare än de hinner komma in genom dörren, men när jag kom hem från veckan i Italien låg det sex, finfina, ekologiska och rättvisa bananer på väg att dö sotdöden kvar i köket. Det var då jag förstod vem det är egentligen som äter alla bananer, det är ju den dotter som var med i Italien! Full av inspiration efter att ha hängt i Ilvas kök ett tag bakade jag en banankaka som tog hand om två av bananerna.

Jag gjorde en vanlig sockerkaka plus en extra röra bestående av mosade bananer, hackad syltad ingefära, smör, valnötter och råsocker, och denna röra klickade jag i sockerkakssmeten så att det blev sådär ojämnt fördelat i kakan. Jag tycker det blev lyckat, betydligt roligare än att blanda helt, och nånting som säkerligen fungerar med många andra slags kakor.

Banan- och ingefärskaka
Till en stor kaka

Sockerkakssmet:
3 ägg
2 dl socker
75 g smält smör
5 dl vetemjöl eller dinkelsikt
2 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Bananröra:
2 mosade bananer
Ca 2 msk hackad syltad ingefära
75 g smält smör
1 store näve valnötter, grovhackade
Ca 0,5 dl råsocker
En nypa salt

Börja med sockerkakssmeten och vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret, och sedan mjölet med salt och bakpulver och blanda allt till en jämn smet. Häll i en smord och bröad form.

Blanda allt till bananröran, smaka av och justera med mer ingefära, socker eller några extra saltkorn efter behov. Klicka ut röran över sockerkakssmeten och blanda lite på ytan bara såpass att det inte bara är bananröra överst. Strö några extra valnötsbitar ovanpå.

Grädda i 175° i ca 40 minuter (täck ev. med folie de sista minuterna).

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kul idé som kommer att omsättas i praktiken här i köket till helgen. Kul att du varit i Italien och hos Ilva. Det låter så härligt.

Anonym sa...

Teflonpannan
Gick det bra?

görel sa...

Kersti -- vi njöt verkligen av veckan i Italien!

Öh -- ?

Ninni sa...

Bra idé! Bananer blir det nästan alltid över hos oss, eftersom ingen av oss gillar när de är för mogna.
Här i Brasilien gör man Bananada, en slags banankräm som kokar av lite socker och bananer. Osäkert om det ska vara lite vatten med. Det blir en brun smet som kanske inte ser så värst aptitlig ut, men den är jättegod på rostat bröd. Det skulle säkert vara gott med lite nötter i också.
Men kakan ska testas. Tack för receptet!

Ilva sa...

Vilken ypperlig idé att göra så där, det mpste jag ju prova för vårt kök verkar vara bananernas motsvarighet till elefanternas kyrkogård, hit kommer de för att dö.....

när får man se strumporna? Ska in i Pistoia idag, måste leta rätt på en garnaffär....

görel sa...

Strumporna blev inte riktigt klara igår, men idag så! Hoppas du hittar garn, Ilva, då förväntar jag mig att du börjar stckblogga också!!

Nässelblom och choklad sa...

Ja, det måste ha varit inspirerande! Banan och ingefära låter jättegott. Riktigt välmogna bananer passar perfekt till bakning.

Anonym sa...

Hej!
Tack så jättemycket för det fina garnet. Jag och maken min kommer att prova teet i kväll. Jag ser verkligen fram emot det. Jag var inne på din blogg och tittade i morse. Är det en slup eller ödet? Kramar Ida http://kidassticksida.blogg.se

görel sa...

Ninni -- Bananada låter spännande, det måste jag prova! (Om det nu blir bananer över i fortsättningen, nu när dottern är hemma och dammsuger huset på bananer igen.)

Nässelblom -- ingefärans sting är en perfekt motpol till den jolmiga bananen.

Ida -- jag hoppas du gillade garnet! Och att det går bra med din tyska byteskompis. (Jag har varit inne på din blogg och kikat! :) )

Nässelblom och choklad sa...

Kolla med Hallwylska hur länge äppeltavlan blir kvar, innan du åker dit. Jag skulle gissa att dagarna är räknade. Många äpplen börjar bli väldigt bruna nu. Hoppas du hinner se den!

Tomtan sa...

Undrar om du fått fram paketet??? Annars ska jag prova igen....