onsdag 28 januari 2009

Ganska nyttiga kakor faktiskt

Ganska nyttiga kakor

Efter första arabiskalektionen vet jag inte hur jag ska se på min framtid som läsare och talare av arabiska. Hur som helst kommer det att ta tid. Arabvärlden är som bekant ganska vidsträckt och det finns förstås en mängd olika dialekter, men de flesta förstår i alla fall det som kallas för modern standardarabiska, det är också oftast det som används i tv, tidningar, böcker osv.

Vår lärare är inte ett under av pedagogik, men vi är bara fem i klassen, det kanske väger upp. Vi fick några övningar som var avsedda för små skolbarn och lärde oss således att skriva pappa och mamma:

بابا = baba

ماما = mama

Det är lite roligt att skriva arabiska på tangentbordet eftersom både Word och Live Writer automatiskt fogar ihop tecknen, och byter riktning till höger-till-vänster -- det gäller att hålla tummen tungan rätt i mun. Det återstå att se hur blogger och webbläsaren hanterar det?

Rätt nyttiga kakor

Här kommer ett bra kakrecept:

Ingredienser 24 kakor

Kakdeg:
100 g smör i tärningar
en näve hasselnötter
1 dl fruktsocker
2 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt

Aprikossylt:
100 g torkade aprikoser, helst osvavlade
1-2 tsk honung
lite vatten
lite pressad lime
några saltkorn

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och kör detta plus resten av ingredienserna till kakdegen ganska kort i mixer, tills smöret är någotsånär finfördelat men nötterna fortfarande är lite bitiga. Häll upp på ett bord och maka ihop till en deg (det blir som en mördeg). Forma en rulle och skär 24 bitar, lägg i småbrödsformar.

Mixa aprikoserna tillsammans med några saltkorn, en gnutta vatten och en gnutta limejuice (eller enbart limejuice). Lite vätska måste till för att det ska bli lagom marmeladigt, men för mycket lime kanske blir för syrligt. Saltet behövs för balansen.

Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i en klick aprikosmarmelad. Grädda i 200° i 10-12 minuter. Ät med ganska gott samvete. (Om det blir aprikomarmelad över är det väldigt gott på rostat bröd.)

tisdag 27 januari 2009

Musselmacka

Ikväll börjar min arabiskakurs, kan förhoppningsvis hämta kursböckerna från Adlibris på postutlämningsstället strax före. Spännande! Det ska ta tre kurstillfällen bara att lära sig alfabetet.

Dagens lunch: rostat valnötsbröd med musselröra + Dr Mjeltes mottagning:

Musselmacka och dr Mjelte 
Journalgrodor: Inkommer akut i luckan

För 1 hungrig översättare utan hemmavarande barn:
en bit aubergine
en liten rödlök
en näve champinjoner
2-3 vitlöksklyftor
en liten bit chilipeppar
en skvätt vitvinsvinäger
ev. en skvätt pressad lime
olivolja
salt, svartpeppar
nån matsked panko
en liten burk musslor
2 skivor gott bröd
1/2 tomat, några purjoringar

Skär aubergine, lök och svamp i små tärningar. Hacka vitlök och chilipeppar. Fräs i oljan några minuter, salta. Stänk i lite vinäger, pressa ev. lite limejuice, häll i de de avrunna musslorna och pankon. Smaka av och justera salt, mal över lite peppar. Rosta brödet och toppa med röran, tomatskivor och lite purjo.

Musselmacka 2

måndag 26 januari 2009

Knapriga kikärtsbiffar med champinjoner

Kors i taket, här kommer ett inlägg om mat! Men först måste jag jubla lite för Åsa på Miss Meisters mat med mera som helt plötsligt för ett par veckor sen fick jobb i USA efter att ha gått arbetslös en längre tid. Och spännande verkar det vara också! Inte så långvarigt bara, 4 1/2 månad, men jag ska hålla alla tummarna för att det blir förlängning eller att någon annan kul möjlighet öppnar sig. Förhoppningsvis får vi nyheter från Kalifornien inom en inte alltför snar framtid. Lycka till Åsa!

Så vill jag slå ett slag för den förträffliga riskokaren -- jag har alltid tyckt att det var en omåttligt fånig och onödig kökspryl. Men efter att min syster köpte sin fina riskokare i Chinatown i New York för ett par år sen och vi provade att koka ris hemma hos henne så är jag helt såld.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Syrrans riskokare -- är den inte rar?

Hemma i Sverige hittade jag en liten och nätt riskokare på Elgiganten som vi har använt mycket flitigt till alla sorters ris, bulgur, quinoa, matvete, emmer osv. Det blir alltid perfekt och man slipper passa. Vi är nu inne på apparat nr 2 eftersom den första lillkokaren fick följa med sonen när han flyttade hemifrån.

På  onsdag får vi besked om yngsta dottern får plugga resten av tiden i nian huvudsakligen på egen hand hemma. Isåfall blir det slut på mackluncherna och hoppa över lunchen-luncherna hemma, här måste serveras riktig mat på regelbundna klockslag. Dottern är vegetarian men äter ägg och mejeriprodukter, så det finns ganska gott om experimentellt svängrum ändå. Blir det bra blir det bloggat.

Inget märkvärdigt, men helt OK och fick tummen upp av dottern.

Kikärtsbiffar med svamp

Ingredienser 2 pers.
En burk kikärtor
1/2 rödlök
2-3 vitlökslyftor
100 g skogschampinjoner eller annan svamp
2 msk vetemjöl
1 ägg
salt, paprikapulver, spiskummin, chilipulver
polenta (eh - mjöl? pulver? korn?)
olivolja

Skölj kikärtorna. hacka lök, champinjoner och vitlök och fräs en stund i olivolja. Kör detta tillsammans med kikärtor, mjöl och ägg i mixer till en inte alltför finkornig blandning. Tillsätt salt och kryddor efter smak. Låt smeten svälla en stund, forma sedan biffar och vänd i polenta. Stek i olivolja tills ytan är knaprig och har fått fin färg. Servera t.ex. med en yoghurtsås med paprikapasta + sweet chili-sås eller ajvar + salt och peppar.

Ris passar bra till -- för oss blev det en blandning av råris och rött ris, kokat i min kära riskokare.

onsdag 14 januari 2009

Datorfodral in the making

Yngsta dottern fick en sån där mini-PC i julklapp (alltså hon betalade hälften själv) och behövde ett fodral eftersom datorn är så liten och lätt att man kan ta med den överallt. Önskemålet var retro, och vad passar väl då bättre än virkade mormorsrutor i murriga färger?

Här är byggstenarna hittills:

  1. En dator
  2. Två rektanglar med hopsydda mormorsrutor
  3. Fuskskinn med filtbaksida

Datorfodral-delar 

 Mormorsrutor till datorfodral

Min tanke är att sy liksom ett kuvert av fuskskinnet, med filtsidan vänd inåt, till ett innerfodral för datorn, och sedan klä detta med mormorsrutorna. Jag hade först tänkt sy ett innerfodral av svart, ganska stadigt tyg, men tyckte att det blev för tunt. Det här filt/fuskskinntyget känns riktigt bra för ändamålet. Knäppningen är jag inte riktigt klar över än, det vore ju snyggt med duffelknappar, men jag tror det blir klumpigt och att de lätt kommer att fastna i grejer i väskan.

För den som trodde att mormorsrutor var ett svenskt fenomen kan jag upplysa om att så är det inte alls -- granny squares heter det i den engelskpråkiga världen. Fast jag har inte det ursprungliga ursprunget klart för mig -- de kan ju ha flyttat över Atlanten med emigranterna?

tisdag 13 januari 2009

I brist på bättre

I brist på mat och färdiga stickprojekt kan jag väl alltid presentera några vinterbilder -- det är bara en vecka sen, men det känns som en evighet. Här i Uppsala är det plusgrader och nästan all snö är borta. Det är lerigt, mörkt och trist. Men så här var det som sagt ut i Mörtebo för en vecka sen. Det är väl inte precis vykortsstandard, men mäkta fint för en som kommer från Uppsalaschlätten.

Spång och kvarn
Åspången och kvarnen


Frusen fors
Forsen, halvt frusen


Badplatsen
Badplatsen


Soliga grenar
Soligt buskage


Sågvägen
Sågvägen

måndag 12 januari 2009

Ofrivillig fasta

En eländig magåkomma som jag har haft under nån vecka vill inte ge sig, så nu försöker jag svälta ut bakterien eller vad det är. Bara vatten får den, inget annat! Inte ens efter solens nedgång! Det är tråååkigt, och inte vill jag baka eller laga mat.

lördag 10 januari 2009

Pay It Forward – skicka vidare! (ingen??)

Uppdat.: ingen som vill? Jag har noterat att det har gått trögt på andra håll också, är det inga roliga böcker som läggs ut, eller vill folk inte göra sig av med sina böcker?

När den trevliga bokbloggaren En Bok Om Dagen annonserade evenemanget Pay It Forward 4/1 var jag inte sen att haka på, och jag hann med bland de tre första. Det innebär att jag har en bok att se fram emot i brevlådan, nämligen Veronica bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho. Däremot lyckades jag inte så bra med mitt eget åtagande, dvs. att genast utannonsera tre böcker själv! Nej, i stället for jag till landet några dagar och för att tapetsera ett rum. Och på landet finns ju i stort sett bara Bill & Ben, Nordisk familjebok från 1938 (extremt rasistisk) och tummade sjuttitalspocketar.

Men nu är jag hemma och har rotat fram tre böcker i bokhyllan som just du kan få hem i brevlådan om du vill! Lämna bara en kommentar och tala om vilken bok du vill ha, först till kvarn gäller!

Böckerna

Alla böckerna är i prima skick, beskrivningarna i blått är lånade från adlibris och bokus:

1. Giraffens tårar av Alexander McCall Smith
En bok i serien om den underbara Mma Ramotswe. Det här en dublett, och dessutom föredrar jag att läsa dem på engelska.

Mma Ramotswe är en lyckligt lottad kvinna. Livet är gott och hennes detektivbyrå är en succé. Som Botswanas första kvinnliga detektiv har hon fullt upp med att hjälpa människor med problem, och hon gör det oftast till allas belåtenhet. Men ibland är det svårt att avgöra om sanningen kommer att lösa klientens bekymmer. Att leva i ovisshet kan vara en välsignelse. I Giraffens tårar löser Mma Ramotswe gåtan med den försvunne amerikanen samtidigt som hon låter sin assistent Mma Makutsi undersöka vad slaktarens hustru döljer. Dessutom får förlovningen med Botswanas bäste mekaniker, J.L.B. Matekoni, oanade följder. Mma Ramotswe vet att hennes fästman är en god man, och det är av ren godhet han utökar deras lilla familj ...

2. På det fjärde ska det ske av Kajsa Ingemarsson
Ingemarssons debutbok. Lättläst och underhållande chick lit som jag i och för sig inte har några starka aversioner mot, men jag blir ganska mätt efter ett tag.

Måste man bestämma sig för att alla andra gör det?
Paula kommer hem från ännu en utlandsvistelse och upptäcker, motvilligt, att hennes omgivning redan gjort sina val. Partykompisen Anna har träffat den stora kärleken, Rakel är mitt uppe i karriären och Johan, pojkvännen, börjar tappa tålamodet. Plötsligt står Paula ensam kvar i en tillvaro byggd på resor, ströjobb och en och annan affär vid sidan av. Men kanske har alla omkring henne rätt? Kanske är ändå utbildning, fast jobb och en ring på fingret lösningen. Allt ställs dock på ända när hon plötsligt får ett erbjudande hon inte kan motstå.

3. Bli lycklig för helsike av Karen Salmansohn
Den här boken kommer jag inte ihåg när, var och varför jag köpte! Jag som inte är särskilt förtjust i självhjälpsböcker. Nåja, den verkar vara lite annorlunda och roligare än de flesta andra jag har sett – men jag har inte läst den, och kommer förmodligen inte att göra det heller. Men du kanske gärna provar!

Detta är en självhjälpsbok för cyniker. En annorlunda och rikt illustrerad handledning i personlig utveckling.
44 läxor presenterar på ett fräckt och läckert sätt hur livet fungerar. Det är en klok bok. En rolig bok. Och det är den första och enda boken i ämnet som smälter samman psykologi, biologi, österländsk filosofi, västerländsk filosofi, kvantfysik och gräsrotszen. En bok som garanterat får den mest misstrogne att kvickna till.

Skicka vidare

  • Tre personer som kommenterar det här inlägget kommer att få en begagnad pocketbok av mig. Först till kvarn gäller - och du måste ha en blogg.
  • Skriv i inlägget att du vill vara med i Skicka vidare, tinga den bok du vill ha, och skriv din mejladress - så är boken din.
  • Lägg in den här informationen på din blogg och lova därmed att skicka vidare tre böcker.
  • De böcker som lovas bort ska antingen visas på bild i bloggen eller beskrivas ordentligt med titel, författare och skick.
  • Avsändaren betalar portot och böckerna ska skickas inom ca två veckor.

Lycka till!

fredag 2 januari 2009

Adventsfasta och andra tilldragelser

Jag hade ju tänkt att blogga varje dag under fastan och berätta hur det gick, i stället blev det totalt avbrott och man kunde ju lätt tro att jag hade avlidit av fastan. Men icke! Julförberedelser, julklappsstickning, jobb och inte minst Lottens beroendeframkallande julkalender (hurra! jag fick en hemlisbloggartröja!) sög i sig all resterande energi. Tack för glada tillrop, jag är ledsen att jag dröjt så länge med att svara!

Min adventsfasta bestod av 7 dagar med avhållande från mat och dryck och andra förnöjelser under 06.00-18.00 under första veckan av advent. Det gick riktigt bra, jag var visserligen tvungen att ta en tupplur mitt på dagen ett par gånger, och den sista timmen före 18.00 hade jag en aning svårt att fokusera på annat än vad jag skulle äta och dricka sen. Konstigt nog var jag inte särskilt hungrig på dagarna, det jag saknade mest är faktiskt teet, den ständigt närvarande koppen. Jag försov mig de första morgnarna, så efter ett par dagar satte jag två väckarklockor på morgonen så att jag skulle hinna få i mig lite kaffe innan 06.00.

Det här med fasta är lite intressant, det triggar ett alldeles särskilt belöningssystem som har med njutningsfull späkning att göra. Är det kontroll kanske? Det är en viss njutning att avstå (åtminstone om vet att man inte behöver avstå så länge), och på ett sätt är det ganska befriande, inga beslut behöver tas. Men det är klart, det är ju lite ensamt att fasta själv, under exempelvis Ramadan har man ju sällskap av så många andra.

Jag kan väl inte påstå att jag blev en bättre människa efter den här veckan, men det var ett intressant experiment, och tankarna gick i lite andra riktningar än vad de brukar den här tiden. Jag vet inte om det spelade in, men vår jul kom att bli lugnare och måttfullare än vanligt på alla sätt – vi gjorde bara vad vi hade lust med, och ingen mat behövde slängas eller ens frysas in.

Alldeles strax far jag och hunden upp till landet, dvs. Kvarngården i Mörtebo i Gästrikland, för att tapetsera. Kanske hinner jag blogga lite mer där, jag har mycket på listan – jag fick en utmaning och en fin utmärkelse, och jag har ju inte visat mina bloggjulklappar än! Vi hörs!

Till dess, gott nytt år önskar jag alla! Jag hoppas också att det nya året för med sig färre krigshandlingar, mer försoning, mindre kolera, HIV, svält och annat elände.