måndag 27 augusti 2007

Köttkurs - här skulle jag skriva nåt men jag saknar ord.

Jag har varit på köttkurs hos Lisa!

Det var en jätterolig kurs där vi fick prova många nya ingredienser som de flesta av oss aldrig hade hört talas om eller sett men aldrig vågat prova. Wolfberries, juju-nånting-dadlar, granatäppelsirap och mycket annat. (Kan inte bärga mig förrän jag får recepten på mail – jag vill laga allt! Snart!) Varje matlag gjorde en av fem olika rätter, och Lisa hade förberett ytterligare två. Bl.a. en långkokt fläskkarré som var HELT gudomlig. Dessutom fick vi lära oss mycket matnyttigt om köttkemi, marinering, tillagningstider och mycket annat. Och smakerna, smakerna ...

Förutom de olika fyrfota djuren och skafferivarorna fick vi också prova en hel rad färska asiatiska grönsaker och kryddörter som finns att få tag på i Stockholm – varje vecka eller beroende på säsong? Vet inte, men det måste jag ta reda på. Jag som bor i Uppsala insåg att det är nog bara till att ta tåget ner till Stockholm lite då och då för att fylla på skafferiet och grönsakskylen – Uppsala är hyfsat välförsett när det gäller mellanösternvaror, men lite sämre på det asiatiska.

Apropå skafferi fick vi också bläddra i Lisas nya bok, "Ditt nya skafferi". Den har bl.a. en omfattande referensdel med många ingredienser som beskrivs i detalj med egenskaper och lämpliga smakkamrater (bra ord eller hur – Lisas uppfinning?). En mycket trevlig bok med matnyttigt innehåll och snygg layout – och så skriver ju Lisa så bra – det är rolig läsning. Den kommer jag definitivt att inhandla så snart den kommer i handeln (om ca 2–3 veckor). Jag har lagt in en bevakning på Ad Libris som f.ö. har en trevlig jubileumsrea just nu.

När vi mätta och nöjda pustade ut efter välförrättat värv fick vi önska oss ämnen till kommande kurser. Många förslag stöttes och blöttes men till sist enades vi om att ”fågel” vore ett väldigt kul tema. Håll utkik hos Lisa!

De lyckliga kursdeltagarna gick hem med Lisas förra bok, ”krydda!”, under armen som vi fick i stället för dessert. (Det här var en av de mycket få gånger som det var helt OK för mig att INTE få dessert ...)

Den mest udda sysslan jag utförde på kursen: skala lammtungor.

8 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Vad kul! Jag har jättelänge velat gå någon av Lisas kurser och måste nog göra slag i saken snart.

görel sa...

Jamen, då ses vi kanske på fågelkursen då? Om du inte har övernattning i Stockholm är du välkommen att kinesa i Uppsala!

Kinna Jonsson sa...

Jag förstår att ni hade kul på kursen. Maten var ju helt ljuvlig. Själv håller jag på med kakor just nu. Klefstad förlag och kommer snart med boken I mormors berså.

görel sa...

Kinna - jag har minsann noterat att du har en kakbok på gång - den står också på inköpslistan!

Anonym sa...

hej görel! jag var en av de andra kursdeltagarna (den kvinnan som inte hade jättestor mage, och som förenades med dej i lammtungsskalningen...). visst var det roligt! jag jobbar på söder i stockholm och ska ner till kinesen på ringvägen för att proviantera. men kommer du ihåg var det var man kunde få tag på sichuanpeppar?
/karin

görel sa...

Hej Karin! Vad kul att du hör av dig! Ja, det var verkligen en inspirerande kurs.

Sichuanpepparn (ska nog stavas med i, ja) - vad sjutton var det Lisa sa. Jag kommer just nu ihåg bara tre av de butiker hon nämnde: China nånting på Olof Palmes gata, nån kines vid Skanstull (lisvin bala till mat) och den latinamerikanska affären. Var det kanske den första? Jag tror hon sa att Risbergs import var att rekommendera i alla fall.

Bloggblad sa...

ÅÅååå! Lisa som är min favvo! Jag bara älskar (eller älskade? för det är ett tag sen hon var i radio-tv vad jag vet) när hon går igång om smakkamrater!

görel sa...

Bloggblad - glömde säga att det var kul att du hittade hit!

Kursen var verkligen kul - du får hålla utkik efter nästa! Till dess tror jag att Lisas nya bok kan vara ett bra substitut - den såg riktigt, riktigt trevlig ut!