fredag 24 augusti 2007

Morronfrallor sätter sprätt på trötta skolfötter

Skolan har börjat och med den det dagliga bestyret att få skolungdomen på fötter. Vissa tonåringar måste väckas många gånger innan deras hjärnor slutligen kapitulerar inför det faktum att det inte är lördag.

Ett garanterat effektivt sätt i alla fall hos oss är att fresta med nybakta frallor. Degen rör jag ihop på kvällen med kallt jässpad och så får den hålla på med sitt under handduk tills det blir morgon. Då sätter jag på ugnen, häller eller föser upp degen på mjölad bänk, knådar till lite och delar upp till bullar. Bullarna jäser bara på plåten tills ugnen är varm, då åker plåten in i 12–15 minuter beroende på hur stora bullarna blev.

Självklart är det godare och nyttigare med långjäst surdegsbröd, men frallorna behöver ju inte bestå av enbart vitt vetemjöl. Jag brukar blanda i rivna morötter, havregryn, fullkornsdinkelmjöl och/eller rågmjöl som gör bullarna saftiga och goda, och den långa jästiden under natten gör nog också sitt till. För bullarna blir bra och har strykande åtgång.

Ungefär så här kan receptet se ut – det går bra att dubbla satsen, går inte resten åt som mellanmål kan de fräschas upp i ugnen nästa morgon. Men det är rätt behändigt att bara göra en plåt, det blir inte så stort projekt då. Det går också bra att förenkla, uteslut morötterna, honungen, ta bara en sorts mjöl osv. men då blir inte riktigt lika gott och nyttigt. Jäst, salt, vatten och ungefärlig mängd mjöl bör dock finnas med i nämnda proportioner.

Till en plåt med 8–10 bullar:

12 g jäst (ett kvarts jästpaket)
1 msk honung
2 tsk salt
2,5 dl kallt vatten från kranen
1–2 finrivna morötter (beroende på storlek)
Gryn: 1 dl havregryn (alt. råg- eller dinkelflingor)
Grovt mjöl: 2 dl grovt rågmjöl eller fullkornsdinkelmjöl
Fint mjöl: Ca 6 dl vetemjöl eller vetemjöl special
Ev. vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön att ha ovanpå

Kvällen:
Rör ut jäst, salt och honung med vattnet tills jästen är helt löst. Häll i rivna morötter, gryn, grovt mjöl och 5 dl av det fina mjölet. Rör ihop med slev och arbeta sedan en stund med maskin, t.ex. visp med degkrokar. Fyll ev. på med fint mjöl tills degen blir hyfsat fast, men inte så fast att den släpper från bunken – den ska fortfarande vara lite kladdig. Strö över lite mjöl, lägg på handduk och låt stå över natt.

Morgonen:
Sätt ugnen på 225°. Häll upp lite mjöl på bordet/köksbänken och stjälp ut degen på mjölet. Strö lite mjöl ovanpå degen och knåda några gånger. Dela sedan degen i 8–10 delar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Om du vill: pensla bullarna med vatten och strö på vallmofrön, sesamfrön eller solrosfrön. När ugnen är varm, sätt in plåten och ställ klockan på 12 minuter. När klockan ringer kollar du om de är klara: kalljästa bröd får inte alltid så mycket färg på ovansidan, men vänd på en bulle och titta under. Den ska ha färg och när man knackar på undersidan med ett finger ska det kännas och låta ihåligt. Grädda ett par minuter till om de inte verkar riktigt klara.

Om ungdomarna inte har känt doften från köket än går du nu och meddelar att det finns nybakt bröd. Även den lataste drönare brukar då få fart på benen. Hos oss funkar det så att den tid det tar att baka sparar jag in på antalet väckningsrundor. Och det är definitivt mycket roligare!

20 kommentarer:

Marianne sa...

Men titta! Ännu en bloggande översättare, vad kul!

Ska läsa igenom ditt arkiv med det snaraste :-)

Marianne sa...

Glömde ju skriva att även jag "skyller" på Översättarhelena, så vi var antagligen på samma föredrag i våras!

görel sa...

Nämen vad kul - hmm - vilken Marianne är du? Ska läsa din bloogg också och se om jag kan lista ut det! :-)

Nässelblom och choklad sa...

Nybakat bröd till frukost låter väldigt gott! Betydligt bättre att vakna till än en ilsken väckarklocka...

görel sa...

Ja - det kräver ju visserligen en minimal men dock arbetsinsats på kvällen men det är guld värt när man vaknar på morgonen och kommer ihåg att det finns en färdigjäst deg som väntar!

Översättarhelena sa...

Vad trevligt! Fast jag måste nog erkänna att jag är typen som hellre skulle bli väckt med nybakat bröd än tvärtom ...

görel sa...

Helena: visa receptet för maken vetja!

Kinna Jonsson sa...

Helt i min stil med kalljästa frallor. I like!

Marianne sa...

Oj, det finns visst fyra Marianne i föreningen!

Du får en ledtråd :-)
Min omskrivna <
a href="http://marremakro.blogspot.com/2007/08/farmor-joel-andersson-och-jag.html"
>
farmor
<
/a
> undervisades i småskolan av fröken Rickson. Jeremia i Tröstlösa var hennes bror.

Hoppas länkandet funkar!

Marianne sa...

Det gjorde det ju inte...

görel sa...

Marianne - det var inte så svårt att pussla ihop länken. Och ledtrådarna leder till Örebro. Vi ses alltså på Medicinteknikdagarna i höst??

Marianne sa...

Det gör vi; jag har anmält mig.
Ska vi "tjöta" lite på Översättarhelena så att hon följer med? :o)

görel sa...

Du kan ju försöka! Men jag tror inte Helena ägnar sig åt medicinska översättningar så det kan nog bli svårt! :-)

Marianne sa...

Det gör inte jag heller, men det är alltid skoj att lära sig något nytt. Allting måste ju inte komma till nytta i jobbet!

Dessutom inte dumt att det händer något i hemstaden...

qi sa...

Ännu ett bra recept! Tack!

görel sa...

qi - kul att du hittade hit! Ska försöka komma med fler recept av det enklare slaget så småningom.

Anonym sa...

Åh! Måste testas!

Johan sa...

Skall det inte varra mer än 2.5 dl vatten? Har jag missat något?

Johan

görel sa...

Hej Johan, nej tanken är (eller var) att det ska vara en halv sats bröddeg, det är ju ganska vanligt att man använder just 0,5 l degvätska till ett ordinärt brödbak.

Så 0,25 l (eller 2,5 dl) kan fungera väldigt bra, särskilt om man är ett mindre hushåll.

Malin sa...

väldigt goda men väldigt salta. jag minskar på saltet nästa gång tror jag... förändrar det resultatet på något sätt?

tack för smarrigt enkelt recept!!!