onsdag 20 februari 2008

Varför, Findus, o varför?

Ibland måste man ta genvägar vid middagstid, eller så orkar man helt enkelt inte anstränga sig så mycket. Då är det ju praktiskt att det finns vettiga halvfabrikat. Som Findus nya grönsaksblandningar, bara svenskproducerade grönsaker rakt av utan tillsatser – trodde jag. Visst är de goda och praktiska, men VARFÖR är det druvsocker i grönsakerna? Brukar man ha socker i grönsaksrätter kanske? Honung har man väl stött på nån gång, men socker?

Och modiferad stärkelse, är det också nödvändigt? Saxat från Shenet:

Stärkelsen som används i livsmedelsindustrin kommer främst ur potatis, vete, tapioka, majs och ris och räknas som livsmedelsråvara, inte tillsats.
Först när stärkelsen modifieras betraktas den som tillsats och ska uppges som sådan (E 1404, E 1410, E 1412, E 413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1440, E 1442, E 1450). Modifieringarna består i att stärkelsen behandlas med syror eller alkalier, bleks eller oxideras för att få speciella egenskaper och kunna användas för speciella produkter, t.ex. för att livsmedlet ska tjockna efter viss tid eller vid en viss temperatur eller ska klara djupfrysning och snabb upphettning.

Jag antar att det är det sistnämnda som är anledningen till att det används här, och det kan ju hända det blir bättre med, men det KÄNNS inte bra. Jag vill inte ha en massa konstigheter i maten, hör ni det!

Bladspenat med druvsockerPotatisklyftor med druvsocker


Uppdatering: har nu skickat ett mail till Findus och bett dem förklara sig.

5 kommentarer:

Ö-Helena sa...

Och jag upptäckte häromsistens att Gröna jättens burkmajs innehåller socker. Så det är därför barnen alltid har tyckt den är godare än fryst majs! Men numera vägrar jag köpa den.

görel sa...

Jomen, lite billigt socker i botten och så vidare. Sen vill sockergrisarna ha mer av just den där sorten som smakade så gott, och det är ju bra för affärerna. Vi människor är så lättlurade ...

Åsa sa...

Lättlurade är bara förnamnet ;-) Men socker är faktiskt inget ovanligt i mat ändå. Det är bara det att vi vant oss vid lite väl MYCKET sockrad mat. Det kan förhöja smakerna liksom smör gör på annat sätt än olja osv. Själv försöker jag kombinera grundsmakerna med olika söta, syrliga och beska grönsaker osv. Tror inte det finns något förpackat som inte innehåller något enda konstigt ämne.
Eller tänkt om det skulle vara liknande innehållsförtäckning på äpplen och paprikor t ex. Säkert finns det ngr ämnen insprutade som vi egentligen inte vill ha.

Spännande att höra om du får svar från Findus :)

Nässelblom & choklad sa...

Bra gjort! Det blir spännande att höra vad de säger. Frysta grönsaker är annars ett bra alternativ ibland när man vill ta en genväg eller inte hittar bra färska råvaror. Men det borde verkligen gå att ha "rena" grönsaker utan tillsatser. Jag blir så arg. Är på krigsstigen efter att ha lyssnat på den hemlige kocken!

görel sa...

Åsa – jag vet ju att det är socker i många hel- och halvfabrikat, men med tanke på den senaste tidens debatt om socker och fetma trodde jag att nya produkter kanske skulle vara befriade från detta. Men det är väl inget försäljningsargument – "Utan tillsatt socker" på en påse frysta grönsaker – kan inte riktigt föreställa mig det.

Nässelblom – ja, du såg ju sen vad de svarade! :-) Ska försöka tjata lite till, droppen som urholkar och så vidare.