fredag 16 november 2007

Low-carb cheesecake

Min man äter lågkolhydratkost, alltså ungefär Atkins eller South Beach diet och allt vad det heter. Protein och fett är bra, kolhydrater är dåligt, i alla fall snabba kolhydrater. Socker är naturligtvis bannlyst, men även potatis och andra rotfrukter (grönsaker som växer ovanpå marken är OK) plus bröd, mjöl, ris och pasta. Grovt rågbröd går dock bra, och på morgnarna brukar maken baka ett underligt bröd - han blandar kruskakli, ägg och bakpulver i en plastbytta och kör plastbyttan i mikron några minuter. Sen delar han brödet i två skivor och rostar i brödrosten. (Hu!)

Men idag fyller han år och han önskade sig cheesecake. Och det är klart grabben ska ha cheesecake. Med lite inspiration från amerikanska matsajter uppstod denna kaka som hela familjen gillade så mycket att det vara blev en liten bit kvar att fotografera. Observera att mejeriprodukterna inte ska vara några light-varianter, här är det bara fullfeta produkter som gäller.

Pajskal:

400 g mandel och nötter efter tillgång och smak

150 g normalsaltat smör

1 msk Splenda*

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1/2 tsk muskot

rivet skal av 1 citron el. lime


Fyllning:

250 g Kesella gourmet

250 g Philadelphiaost

2 dl creme fraiche

1,5 dl Splenda*

3 ägg

rivet skal av 1 citron el. lime

0,5 dl saft av citron el. lime

1 vaniljstång


*Splenda = sukralos. Kan bytas ut mot samma mängd socker eller annat sötningsmedel i en mängd som motsvarar denna mängd i socker.


  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mixa mandel och nötter så finfördelat som möjligt. Tillsätt Splenda, kryddor och citronskal och blanda genom att mixa lite till. Smält smöret. Blanda smör och mandel-/nötmixen. Tryck ut blandningen i en rund pajform och ställ in i kylen så länge.
  3. Mixa Kesella, Philadelphiaost, creme fraiche, Splenda, ägg, citronskal, citronsaft och urskrapade vaniljfrön. Häll blandningen i pajskalet.
  4. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Låt svalna och servera med bär och ev. vispad grädde.

3 kommentarer:

Tex sa...

Det där lät smarrigt, och riktigt genomförbart för en som aldrig bakar.

Miss Gillette sa...

Men du -- sukralos är väl det där sötningsmedlet från helvetet? Det som är fem miljoner gånger sötare än socker och så extremt beroendeframkallande att man får söka hjälp bara man kommer nära en förpackning?

Själv passar jag mig för allt vad konstsocker. Är de inte (förmodat) cancerogena så är de bisarra och naturvidriga på andra sätt.

Faktum är att jag struntar i allt vad dieter heter. Min snusförnuftiga metod är att allt som kommer in ska förbrännas = man kan äta vad katten som helst, bara man rör på sig i motsvarande grad sen. För min del innebär det visserligen att jag kan ha dåligt samvete ibland om jag har varit för slö, men i köket är det banne mig inga besvärligheter.

görel sa...

Tex - det var faktiskt inte alls särskilt komplicerat!

Miss G - sukralos i den här formen (strö-Splenda, maltodextrin+sukralos) är likvärdigt med socker i sötningseffekt volymmässigt men det är 500 gånger sötare än vanliogt socker per viktenhet. De larm jag har hört om sukralos är att det passerar genom människokroppen helt oförändrat och hamnar i naturen och vi har ingen aning om vilka miljökonsekvenser det kan få på längre sikt. Vi förleds att tro att det är OK och vänjer oss inte av med den söta smaken vilket vore mycket bättre. Jag brukar vanligtvis försöka undvika sukralos i möjligaste mån och även andra sötningsmedel och tillsatser. Det borde jag väl ha skrivit nåt om förstås.

Men nu var det min käre make som skulle undfägnas! Själv äter jag minsann inte lo-carb vilket kanske har framgått av tidigare inlägg. Däremot försöker jag dra ner på snabba kolhydrater som socker, potatis, vitt ris m.m. men jag avstår absolut inte. Och visst har du rätt i att ekvationen energi in = energi ut måste balanseras oasvsett hur man äter.