torsdag 1 november 2007

Pumpakaka

Igår var det Halloween (om man utgår från angloamerikansk tideräkning) och även om vi inte karvade någon pumpalykta i år eller gjorde något annat halloweenskt tyckte jag vi behövde en pumpakaka, och var letar man efter recept på pumpakaka om inte bland amerikanska recept? Det tog mig ca 1 minut att hitta ett recept på allrecipes.com som naturligtvis hade Halloween-special. På den här sajten liksom på många andra kan folk lämna omdömen som kan vara riktigt värdefulla, och just det här receptet höjdes till skyarna av flera stycken. Och resultatet blev bra! Kryddig och god, mums med en klick grädde eller vaniljglass.

Ursprungsreceptet utgår från pumpapuré på burk, vet inte om det finns att köpa i Sverige, men det är lätt att göra själv. Jag köpte en bit pumpa av sorten Muscat (bördig från Frankrike), skar bort kanterna, tärnade köttet (2 cm stora tärningar) och körde tillsammans med en liten skvätt vatten i mikron 5–6 minuter på full effekt, hällde av och körde de mjuka bitarna till puré i mixer.

Pumpakaka

INGREDIENSER:

2,4 dl neutral olja, t.ex. raps
3 ägg
435 g pumpapuré från burk eller hemgjord
1 tsk vaniljextrakt eller äkta vaniljpulver
500 g socker
300 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen muskot
1 tsk malen kryddpeppar

1 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
2 krm salt
1–2 dl hackade nötter
Ev. 1–2 dl gula eller gröna russin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 175°. Smöra och bröa en vanlig 24 cm rund kakform.
  2. Vispa ihop ägg, puréad pumpa och vanilj.
  3. Sikta ihop mjöl, socker, bikarbonat, alla kryddor plus salt och eventuella russin. Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen och lägg till hackade nötter. Häll i formen.
  4. Baka i en timme eller tills kakan är torr eller nästan torr inuti. Låt svalna i formen i 5 minuter, lägg sedan upp den på ett fat och pudra lite florsocker över.


Uppsnappat från <http://allrecipes.com/Recipe-Tools/Print/PrintFull.aspx?RecipeID=9304&servings=16&metric=true>

10 kommentarer:

pipopp sa...

Jag noterar 500 g socker och 310 g vetemjöl. Inte 300 utan 10 g till!

Är den lik engelsk julkaka/italiensk fruktkaka/tysk stollen med russin och nötter i?
Eller påminner den om morotskaka i smaken?
*nyfiken*

görel sa...

Ja, det var ju fånigt. Jag var bekväm nog att ta receptet med omvandlingarna från allrecipies.com och blev det så. Jag ändrar till 300, det kommer inte att göra någon skillnad i resultatet!

Den här liknar nog mer morotskaka än fruktkakorna, men den är lite matigare, och i de flesta (söta) pumparecept har man mer kryddor också.

Översättarhelena sa...

Mmmm...muskot igen!

görel sa...

Jajamen!

Kersti sa...

Det finns pumpa att köpa på burk i vissa affärer i alla fall här i Stockholm.

görel sa...

Där ser man! Då kan man ju göra pumpakaka och -paj året om.

Jessika sa...

Eftersom jag nu då är matnörd så håller jag koll på var man kan hitta sådana obskyra ingredienser som pottaska och - ta da lakrisrot , i varje fall torkad. Titta under diverse. De skickar om man inte bor i Stockholm.

Jessika sa...

Sortiment och sen diverse.

Åsa sa...

Det gör ju inget om man firar halloween eller inte - huvudsaken är att det dyker upp tillfällen att baka och äta gott :) Ibland önskar jag att jag hade en stor familj som kunde dela på sötsakerna för det håller sig inte så bra i frysen ;)

görel sa...

Men Åsa, tränar inte du juniorer i Tae-kwon-do? De blir säkert överlyckliga om du bjuder på fika, det finns väl inga som är mer tacksamma att bjuda!