fredag 15 februari 2008

Fläskwok med apelsin och ingefära

Nånting hände med min hand igår, jag vet inte riktigt vad. Jag skulle bara sätta på mig ena handsken när jag var ute med hunden, sen kunde jag plötsligt inte använda handen eller i alla fall tumgreppet längre. Nåja, det är i alla fall vänster hand och det går säkert över. Men man blir lite selektivt begränsad med bara en brukbar hand, jag har t.ex. svårt att sätta på och ta av byxorna, det gäller att inte ha bråttom ...!

Så det här gjorde jag inte igår utan tidigare i veckan. Gott och fräscht blev det och uppskattat av alla i familjen.

Fläskwok med apelsin
400 g fläskkött, t.ex. skinkstek
Kinakål, en rejäl bit, finstrimlad
Annat grönt diverse från kylen, strimlat
1 bit purjolök, strimlad
1 apelsin
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
En bit ingefära, som en stor jordgubbe, finhackad
Thailändsk soja eller fisksås
Chiliflingor
Jordnötsolja

Strimla fläsket och fräs i oljan, lägg åt sidan. Fräs grönsakerna + vitlöken försiktigt tills allt är mjukt, tillsätt ingefära, chili och soja/fisksås samt fläskstrimlorna och fräs en stund till. Skala apelsinen med kniv och dela i mindre bitar, tillsätt och se till att få med saften också. Fräs en liten stund till och servera sen med nudlar.

5 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Nämen! Det låter ju verkligen inte bra. (Handen alltså.)

görel sa...

Nä, den bråkar fortfarande. Ska säga åt den på skarpen idag.

Åsa sa...

Låter gott! Kinakålen känns som en underskattad ingrediens. Åt den som "kall" sallad när jag var liten och steker, fräser, wokar och kokar (eller njae, koka den har jag aldrig prövat tror jag) den till allt möjligt. En sådandär "braatthaikylensak" :)

Hoppas handen lyssnat till dig ordentligt och fungerar igen!

Nässelblom och choklad sa...

Hoppas att handen känns bättre nu. Vad konstiga saker det kan hända ibland... Fin matbild.

görel sa...

Åsa - håller med! Kinakål är användbart och hållbart, och oftast billigt!

Eva - tack! Handen är tyvärr inte bättre, men jag kan jobba vid datorn i alla fall.