söndag 2 september 2007

Champinjoner med överraskning - Cyberkocken

Visserligen var det väl inte min ambition att detta skulle bli en utpräglad matblogg även om jag tycker mycket om att laga mat och baka. Och såklart kan jag inte mäta mig alla begåvade bloggande proffs och folk som borde vara proffs. Men när Cloudberry Quark avslöjade ingredienserna till denna omgång av Cyberkocken tyckte jag ändå att nåt ska väl jag kunna få ihop av dessa tacksamma råvaror: gröna bönor, rucola, nötter och svamp. Och det är ju faktiskt en lek.

Och det blev verkligen inte något märkvärdigt, men en rätt trevlig liten munsbit till entré, buffé eller mingel. Jag mixade ihop kokta bönor, rucola, valnötter och lite till och fyllde champinjonhattar och så gömde jag en torkad oliv med koncentrerad smak i varje som en liten överraskning.

– Det här med fyllda champinjoner var nog ett ganska uppenbart val – innan jag hann sätta mig och skriva rent hann jag se att Cyberkockens grundare Ilva också hade fyllt champinjoner. Tror inte jag kollar än om det är fler som tänkt likadant...

Till 12 hattar:
12 stora champinjoner
12 torkade svarta oliver
150 g gröna bönor
50 g valnötter
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
en näve rucola
ca 1/2 dl hackade, färska örtkryddor (t.ex. basilika, timjan, oregano)
1/2 dl riven parmesan
salt, stött rödpeppar (eller svartpeppar)

Koka bönorna i lättsaltat vatten 5-10 minuter eller tills de är mjuka. Låt bönorna rinna av men spara kokvattnet. Vrid av foten på champinjonerna och hacka fötterna grovt. Finhacka en halv rödlök och 2 vitlöksklyftor. Fräs champinjonfötter, rödlök och vitlök försiktigt i lite olivolja tills de mjuknar (de ska inte få färg). Skölj rucolan och låt rinna av.

Mixa bönor, valnötter, ruccolan, fräset och den rivna parmesanen. Det är ganska torrt till att börja med, späd med kokvattnet tills det går bra att mixa och blir lite mer smetlikt. Smaka av med salt och peppar.

Kärna ur oliverna och lägg en oliv i varje champinjonhatt. Fyll på med bönmixen och tryck till lite. Det får gärna bli lite råge, det kommer inte att rinna. Ställ hattarna i en form och grädda i 225 graders värme i 10–12 minuter eller tills de har fått färg.

8 kommentarer:

Ilva sa...

Ha ha! jag visste väl att det skulle dyka upp fler fyllda hattar! Dina låter väldigt goda måste jag säga! En jättebra start på din från o med nu månatliga medverkan i Cyberkocken (jag vet nog var din cykel är parkerad....)

görel sa...

Ja, fast du hann ju först!! Men jag hade fler grejer i!!

Men det var faktiskt riktigt kul, jag fortsätter nog. Så det var du som grundade det hela - varför är jag inte förvånad?

Kinna sa...

Oj vad gott det här låter!

Nässelblom & choklad sa...

Det ser jättegott ut! Kul att du är med i Cyberkocken.

Åsa sa...

Oj oj oj, vad sugen jag blev på dessa små läckerheter! Ingredienserna står högst på inköpslistan till när jag får lite pengar igen!

Åsa sa...

Och du, Görel, Vad kul att du Också hittat till Cyberkocken :)

görel sa...

Tack Åsa! Det är faktiskt kul att de torkade oliverna som ofta är turkiska faktiskt är rätt billiga - kolla i någon mellanösternbutik. Jag tror inte att alla är lika förtjusta, men jag gillar dem verkligen på grund av sältan och den koncentrerade smaken.

Anonym sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場