söndag 9 september 2007

Äppelmos med anis

Det var hög tid att göra något med Transparent Blanche, det var nästintill försent. Hälften av äpplena låg redan på marken. "Det var väl själva tusan om det inte ska bli nåt äppelmos alls i år", tänkte jag och smet från städningen.

Äppelmos (Large)

Och visst fanns det några äpplen kvar som inte var för långt gångna, och dessa hamnade i grytan tillsammans med några grovrivna Cox Orange och Cox Pomona (som egentligen inte var riktigt mogna än). Detta blev lite i suraste laget, men 1 dl Sweet & Less (råsocker + sötningsmedel) mildrade smaken betydligt.

Så erinrade jag mig Lisas anisutmaning - och visst måste väl anis göra sig bra i äppelmos? Alltså, i med en tesked kaffekvarnsfinmalen anis (efter att ha sparat undan en kopp mos som referens).

Äppelmos och sked

Ärligt talat kändes det ingen större skillnad. Mina smaklökar fick därför följa med på hundpromenad. Vid hemkomsten provade jag igen - och nu kände jag skillnad! Inte för att det var någon framträdande anissmak, jag vet inte om jag hade kunnat gissa att det var anis i, men det moset fick en fräschör i smaken som jag inte hade väntat mig.

Anis i sked 2

Jag tyckte det blev riktigt lyckat och det här var nånting jag förmodligen inte hade kommit att tänka på utan utmaningen - tack för inspirationen Lisa och kör hårt med nya utmaningar! En vacker dag kanske till och med jag blir matnörd.

12 kommentarer:

Ilva sa...

Det låter gott tycker jag! Och samma papper har vi!

görel sa...

Haha! Good old IKEA!

Kersti sa...

Det låter riktigt spännande med anis. Värt att prova.

Åsa sa...

Åh, det smakar säkert supergott! Det var likadant med lemon curden så jag var tvungen att göra en utan anis och då kändes skillnaden mycket tydligare. Det blir liksom en lite annan ton i smaken om man säger så :) Vilka fina bilder/foton du tar!

görel sa...

Kersti - absolut!
Åsa - just det, det var den hemliga ingrediensen, eller hur?

görel sa...

Tack Åsa - det glömde jag att säga!

Nässelblom & choklad sa...

Det låter väldigt gott. Jag kan tänka mig att det blir en friskhet i smaken. Eget äppelmos är toppen. Kul att träffa dig och veta lite mer vem du är!

görel sa...

Det var hemskt kul att träffa dig också!

Åsa sa...

Haha Görel, vilken kickstart för ditt bloggandet - matnörd alleredan :) Nu har du satt ribban ;) Grattis!

Kinna sa...

Fina bilder du tagit!

görel sa...

Åsa - ja nu kan det bara gå utför.
Kinna - tack så mycket! Och tack för senast!

disa sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園