tisdag 18 september 2007

Mustig rödbets- och fläskgryta

I höst har vi börjat köpa grönsakskorgar veckovis från Ramsjö Gård utanför Uppsala, det är både KRAV-odlat och närodlat. Finfina grönsaker är det, och det är alltid spännande att se vad man får!


Nackdelen (om man nu ska kalla det för nackdel) är att man måste ändå använda allt i lagom takt så att man mot slutet av veckan har plats för den nya leveransen, och det är lätt hänt att grönsakshyllan får en lätt slagsida åt en viss gröda. Igår var det rödbetorna som behövde skattas, och de var inte bara röda utan även gula och polkarandiga. Lite synd att blanda allt i samma gryta egentligen, de är ju så vackra var för sig, men nu ville det bli en ordentlig gryta.

Så låg där också en rimmad fläsklägg i kylen – dessvärre inte från utegris, men i alla fall från Vendel i Uppland så den var närodlad den också. Och som den passade bra i grytan – det hela blev väldigt mustigt utan särskilt många ingredienser.

Mustig fläsk- och rödbetsgryta, 4–5 pers.
600–800 g rödbetor (alt. betor av valfri färg)
2 morötter
2 gula lökar
3–4 vitlöksklyftor
En bit färsk vitkål och/eller spetskål
Rimmat fläsklägg med ben, ca 1,2–1,5 kg
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1-2 tsk timjan
1-2 tsk hel spiskummin (eller vanlig hel kummin)
1/2 tsk chiliflingor
Limesaft, 1/2–1 lime
Olivolja eller rapsolja

Skär alla grönsaker i 1–2 cm stora bitar. Fräs grönsakerna i omgångar i oljan och flytta över dem vartefter i en ganska stor gryta. Skär rent köttet från ben och svål och skär i bitar. Fräs även dem och över i grytan. (Överkurs: spar fläskbenet så länge.*)

Häll på en liter vatten och lägg i hönsbuljongtärningarna. Lägg till timjan, kummin och chiliflingor. Koka grytan i 45–60 minuter (känn på betorna och köttet med en sticka) och dra av grytan från värmen. Smaka av med limesaft och låt grytan stå och gona till sig ett tag. Jag tyckte inte att extra salt behövdes – sältan från buljongen och fläsket var precis lagom – eller några andra kryddor heller för den delen. Servera med en klick yoghurt eller creme fraiche.

* Överkurs: medan grytan kokar lägger du benet i en kastrull och häller på vatten så att det knappt täcker. Lägg i en lök också. Städa ur grönsakshyllan i kylen och ta allt som är lite sladdrigt och trist men inte ruttet eller mögligt och lägg ner hos benet – det kan vara slinkig persilja, en halv lök, ett par mjuka morötter, det grova mörkgröna på en purjo osv. Låt koka lika länge som den andra grytan. Sila av och spara/frys in som buljong till nästa grytkok. (Eller gör hunden glad genom att förstärka hundmaten med buljong under några dagar.)

2 kommentarer:

Lisa sa...

mums!

görel sa...

Tack! Ja det blev faktiskt oväntat mumsigt!