onsdag 26 september 2007

Fruktflugorna anfaller

... igen? Blev inte de förintade, utrotade och vaporiserade för några veckor sedan? Vi trodde det, men nu har deras kusiner kommit och invaderat vårt kök. Första åtgärd blev städning i fruktskålarna, och när vi tittade närmare var det nog välbehövligt. Och blähhftusan! – en oidentifierbar blobb som en gång varit en frukt och nu utgjorde barnkammare för hundratals tiotusentals fruktflugor upphittades bakom brödkorgen.

Frukten, dvs. det som går att använda, måste ätas NU. Inga problem, gör fruktpyttipanna, dvs. en fruktsallad. Extra sötsugen? Uppgradera fruktsalladen till smulpaj. Sen blir det noggrann diskning av alla ställen som vidrörts av frukt och bannlysning av frukt i köket under några dagar.

Om frukten till stora delar består av bananer lämpar det sig nog bättre att t.ex. göra en banankaka eller två och äta direkt eller stoppa i frysen. (Jag provade precis att frysa in mosade bananer – det borde gå bra, det kanske blir missfärgat men om moset används i en kaka spelar det ju ingen roll.)


Fruktsmulpaj
Blandad frukt – här blev det druvor, nektariner, äpplen, en mango, några plommon och en banan

Smuldeg (ungefärliga mängder. Byt ut efter önskemål):
ca 100 g smör
1 dl råsocker
en näve havregryn
en näve kokos
en näve sötmandel
1/2-1 tsk kanel
1/2-1 tsk kardemumma
1/2-1 tsk mald anis

Skölj frukten och skär/rensa bort dåliga partier, kärnor osv. Skär i ganska stora bitar och lägg i smord form. Kör ingredienserna till smuldegen i mixer. Klicka ut degen över frukten och ställ in formen i 225° ugn ca 15 minuter eller tills frukten är mjuk och smuldegen har fått färg. Servera med glass, vispad grädde eller turkisk yoghurt.

Och glöm inte att gå ut med komposten. Det är bara människor som får efterrätt, inte fruktflugor.

Inga kommentarer: